Какво: Витоша Летен Фест
Къде: Природен парк „Витоша“- хижа „Момина скала“
Кога: 22 юли 2018

През 2018 г. инициативата се осъществява за четвърта поредна година.

София има Витоша, а планината има много хора, които в свободното си време са там. През 2017 г. моето първо планинско бягане на събитие беше на Летния фест на Витоша. Най-доброто време под час, а моето почти 2 часа, но това си остава един слънчев спомен. Трасето 12 км „Кумата“ е много приятно и за разходка, особено когато искате началната и крайната точка да съвпадат. Ако има нагорнище то е в първите 2 км.

Събитието се организира от Столична община и Фондация „София - Европейска столица на спорта“. Спортният празник включва състезания по планинско бягане, планинско колоездене, туристически поход, забавна програма, песни, демонстрации и танци, за зрителите са предвидени сцени с възможности за много игри, забавления, томболи и награди.

Тази година се предвиждат надпревари по бързо разпъване на палатка и теглене на въже, а като допълнителна емоция децата ще могат да ползват безплатно опънатия над Боянската река алпийски тролей.Може да изберете да с включите в:
- Състезание по планинско бягане – старт в 11.00 ч. по 12 км трасе „Кумата“
- Състезание по планинско колоездене - старт в 11.15 ч. по 7/20 км (една/три обиколки) трасе „Копитото“
- Туристически поход – начало 11.25 ч. по 3.5 км трасе „Обичам Витоша“ около 2 часа

Има осигурен транспорт от София: тръгване в 8.00 ч. от Национален стадион „Васил Левски до м. Златните мостове - и обратно след приключване на събитието тръгване от Златни мостове в 14.30 часа.