Сливи за смет

Сливи за смет
 

Когато сме на вилата на Бистрица разходката по панорамната пътека Железница – Бистрица – Симеоново – Драгалевци е нещо, което се случва всеки ден. Много често това е и мястото където се засичаме с още хора, които тичат. А през почивен ден постоянно се разминаваш с хора. Достъпна е и с градски транспорт, и с кола, а по красота и условия за разходка не отстъпва и на алеите в Борисовата градина или Южен парк.
В края на август Мартин бе споделил снимка, че е направил оборка на района и бе предизвикал няколко човека да „Събери торба боклук“
Този ден метнах платнена торба през рамо и тръгнахме с кучето на редовната разходка. По самата алея събрах няколко опаковки от бонбони и си мислех колко е чисто. Докато стигнахме до първото място за пикник. Тук боклуци имаше – оставени пластмасови бутилки в огнищата, разпилени найлонови торби и много фасове.
Дали е вярно, че по-малко чисто пазят тези, които ходят в планината с кола е спорно. По-малко чисто може би пазят тези, които отиват в планината само за да направят пикник. Събрахме с куч в торба бутилки, част от фасовете, закачихме я на един клон с молба някой, който е с кола да хвърли боклука. Отне ни 5 минути и беше по-чисто.

Табелата е на едно от местата за пикник.

Какво: Есенно-лятно почистване на любимата ни планина
Къде: Витоша
Кога: 6 септември



Някога, в подножието на Планината, мирно живеели Хора, които често обхождали пътеките й и изкачвали върховете й. Но лоша прокоба сполетяла Планината и по зелените й поляни и в бистрите й потоци се появила Смет. Тогава Хората тръгнали и цял ден вървели и събирали, събирали и вървели. За всяка торба Смет, получили килограм сливи, Планината оставила пътеките си отворени за тях и заживели щастливо.
Вдъхновени от познатата ни народна приказка, Софийски планински клуб Ви кани за трета поредна година на есенно-лятно почистване на любимата ни Витоша. Денят е 06 септември (четвъртък), а пунктовете, на които ще събираме смет и раздаваме сливи ще са на три локации:

1. На долна станция на Драгалевския лифт
2. Местност ''Бялата вода''
3. Под Симеоновските езера, около дървената беседка ( на 15 минути ходене от Симеоново по пътеката за Черни връх )

На всеки пункт през целия ден, желаещите ще могат да получат от нас празни торби за боклук и ръкавици. Срещу всяка върната торба с боклук, ние и Планината ще ви се отблагодарим с килограм сини сливи.
повече информация: https://web.facebook.com/events/850165788525813/



Да си припомним приказката на Ран Босилек, позната ни от читанката за първи клас:

Един селянин намислил да ожени сина си за добро и работно момиче. Натоварил кола със сливи. Тръгнал по селата да ги продава
— Хайде сливи за смет, сливи за смет! — викал селянинът и карал колата по улиците.
Разбързали се жени, моми, баби да метат къщите. Надпреварвали се коя повече смет да събере, та повече сливи да вземе. Една носи цял чувал, друга — крина, трета — престилка. Носят и се хвалят:
— Я погледнете колко смет събрах из къщи! Добре, че дойде такъв глупав сливар, да му я дадем за сливи!
Селянинът вземал смет, давал сливи. По едно време дошло хубаво момиче. То стискало смет в кърпа.
— Е-е, хубава девойко, много малко си събрала — казал сливарят. — За толкова смет какви сливи ще ти дам!
— Нямаме повече, чичко, никак нямаме. Тая смет не е от нашата къща. Дадоха ми я съседите, задето им помагах да метат.
Сливарят като чул това, много се зарадвал.
— Такова чисто и работливо момиче, което не държи смет в къщи, ще бъде най-добрата къщовница за моя син — рекъл си той и го взел за снаха.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.