Международен ден за борба против тютюнопушенето

Международен ден за борба против тютюнопушенето

31 май - Международен ден за борба против тютюнопушенето


Този ден се създава през 1987 г. по инициатива на Световната здравна организация. За първи път се отбелязва на 31 май 1988г.

Целта му е да се привлече вниманието върху тютюнопушенето, което  освен че е свързано с много разходи, нанася непоправими  вреди на здравето и съкращава живота на пушачите средно с 15 години. Да не забравяме на този ден и пасивните пушачи, които много често са малки деца, нашите деца.

А ти спря ли да пушиш?


cigari the end

Всеки трети в България пуши, страната е първа в ЕС


„Българите пушат много, защото са болни и нещастни хора“ проф. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни заболявания на ВМА и национален консултант на България по пневмология и фтизиатрия.

Ако искаш да си здрав и щастлив – откажи цигарите!


Пушачите, които искат да откажат цигарите, могат да го направят чрез съветите на специалистите, работещи в 28-те кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето. Те могат да получат и информация от Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.


Традиционно, на този ден се провеждат различни кампании, които са насочени към отказване от вредния навик.

Повече от 4000 химични вещества се съдържат в тютюневият дим. Много от тях са токсични, други са радиоактивни, а над 40 причиняват рак. Причината за това е високата температура, до 900 градуса, която се развива в димящият край на цигарата при вдишване. Около 85% от тютюневият дим в затворено помещение се дължи на страничен димен поток. В него се съдържа 2 пъти повече никотин, 5 пъти повече въглероден оксид, 3 пъти повече канцерогена безпирен.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.