Какво: Празник на плетенето
Къде: село Крум
Кога: 9 юни 2018 г.

Тази година Празникът на плетивата, който се провежда за четвърта година, събра в селския парк стотици участници и гости. Програмата включва конкурс за плетиво, изложение, ревю на ретро костюми и конкурс за стари градски песни.

Открит бе от кмета на с. Крум Златка Тенева, която поздрави майсторките на плетива и пожела успех на участниците в конкурсите


С гигантски терлик, дълъг 4,10 м и висок 52 см, който тежи 60 килограма, майсторките на плетива от читалището в димитровградското село Крум ще кандидатстват за Книгата на рекордите Гинес.

За първи път те показаха произведението си в жартиерна пъстра плетка, което се превърна в атракцията на традиционния вече Празник на плетенето в село Крум. Млади и стари се снимаха с него.В изработването на терлика за великани по типичен за село Крум модел се включили над 10 жени от селото, разказа секретарят на читалището Минка Илева, която също е сред активните участници. Майсторките признаха, че работата по гигантския терлик не била лека. Използвали куки № 15 и всеки ден от Богоявление до 15 май плели поне по два часа. От изплетените 6 парчета оформили и терлика в типичен за село Крум модел. Идеята за него се родила по време на миналогодишния празник на плетките, разказа секретарят на читалището Минка Илева.


В село Крум през август се провежда и Изложба конкурс Дарове на природата