Времето през юли 2018


Юни 2018 с този студ и дъждове ни накара да се шегуваме, че в името му има буква "Р" като на студените. Но последният ден от юни е като обещание за лято. Юни си тръгва с аромат на набраните билки за чай - лавандула, липов чай и още много набрани на Еньовден и ни дава обещание за горещи дни и море и много разходки в планината.

По стара традиция посрещаме на 1 юли Джулай Морнинг. Рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещат изгрева на слънцето на брега на морето. Или на някой връх. По традиция символизира недоволството и желанието за свобода на личността.

Юли е първияъ изяло етен месец, време за годишна отпуска и планове за ваканция. Но отпуската трябва да се планира внимателно, за да няма изненади с времето. На помощ идва месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология. Според синоптиците през юли се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета - между 18 и 21 градуса, а за планините - между 6 и 13 градуса.

Най-ниските температури през юли у нас ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 34 и 39 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

След обилните валежи и хладното време през последните дни на юни, още в началото на юли ще настъпи относително стабилизиране на атмосферата и валежите чувствително ще намалеят. Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но ще има и временни увеличения на облачността, само на отделни места - все още с краткотрайни валежи. Температурите слабо ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните.

Около средата и през втората половина от първото десетдневие времето отново ще стане неустойчиво, със следобедни краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Температурите ще останат без съществена промяна.

В началото на второто десетдневие на юли все още на места ще има превалявания. Впоследствие ще има няколко дни със спокойно, предимно слънчево време. Температурите, след слабо понижение, ще започнат да се повишават. Около средата на периода атмосферата пак ще се лабилизира и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Към края на десетдневието ще започне по-трайно стабилизиране, както и повишение на температурите.

През повечето дни от третото десетдневие на юли въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат още и вече ще са по-високи от обичайните.
mood more 3

 

Климатична справка
Според климатичната справка на НИМХ-БАН през юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма - в равнините е 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от един до четири. Юлските температури са високи - регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в много райони са от 40 до 44 градуса. През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това - валежите и вероятността за градушки. Характерни са засушаванията. Дните 28, 29 и 30 юли са наречени "горещници"

Астрономическа справка
В началото на юли слънцето в София изгрява в 5.53 ч., и залязва в 21.08 ч. Продължителността на деня е 15 часа и 15 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6.17 ч., а залязва в 20.48 ч. Продължителността на деня е 14 часа и 31 минути. (почти невидимо, но денят започва да става по-къс)

Любопитни факти
Месец юли е кръстен на римския политик Юлий Цезар, тъй като той се е родил през този месец. На латински месецът е бил известен като квинтилис, тъй като е петият месец според римския календар, който започва през март. Старото славянско име на месеца е било червен. Това название е свързано с вид червей, който хората събирали през този месец, за да направят от него червена боя. Прабългарите наричали седмия месец в годината Сетем.
Всяка година месец юли започва на същия ден от седмицата, на който започва април. Когато годината е високосна, юли и януари започват на един и същ ден от седмицата.

summer time oleg

Фази на луната през юли 2018:
6 юли 2018 - 10:51:56 ч. - последна четвърт
13 юли 2018 - 05:49:01 ч. - новолуние
19 юли 2018 - 22:53:28 ч. - първа четвърт
27 юли 2018 - 23:21:40 ч. - пълнолуние