Времето през май

Времето през май
Какво ще бъде времето за Гергьовден? Ще вали ли по баловете? Месец май започва с хубави пролетни празници и много почивни дни и ни се иска времето да бъде слънчево, топло, за да бъдем колкото се може повече на открито, сред природата, а не да вали дъжд, да бъде студено. За да може да се радваме на зелената свежест на зелените хоризонти, в които се срещат синьо, много зелено и жълтото на рапицата. Отговор дава прогнозата за месец май на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

rapica 2013 05

Най-ниските температури през май у нас ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 27 и 32 градуса, сочи прогнозата на НИМХ.
През май се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 17 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 15 и 17 градуса, в планините - от 2-5 градуса по високите им части над 2000 метра, и до 12-14 градуса в по-ниските планински части.

Месечната сума на валежите ще бъде средно около нормата, която е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър. Очаква се повечето от валежите да са неравномерно разпределени като обхват и интензивност.

След преминаването на студения атмосферен фронт в края на април, в началото на май температурите ще се нормализират, но атмосферата ще се лабилизира. Отначало главно в западната половина от страната ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност и за превалявания от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност. Възможни са и градушки. Впоследствие, в средата на десетдневието, явленията ще обхванат цялата страна, ще бъдат и по-интензивни.

Към края на първото и в началото на второто десетдневие на май се очаква временно и относително стабилизиране на атмосферата. Вероятността за валежи е по-малка. Температурите ще се повишат.

От около средата на второто до към средата на третото десетдневие на май има повишена вероятност отново да бъде с чести превалявания, главно през втората половина от деня и в първата половина от нощта. Ще има и гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра, на места и с градушки. В отделни дни са възможни и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове. Температурите слабо ще се понижат.

През последните дни от май тенденцията ще е към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и се очакват по-високи температури.

lulak
Астрономическа справка
В началото на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 22 мин. и залязва в 20 ч. и 26 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 4 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 57 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 5 мин.

Климатична справка
Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Климатично Слънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините – 160-200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18°. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на 10 години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Любопитни факти
Месец май е кръстен или на древноримската богиня Мая, или на древноримската богиня на плодородието Бона Деа, чийто празник е бил през май. Старото славянско име на този месец е тревен месец; време, през което пониква тревата. Прабългарите наричали този месец Вечем. Има и други източници, които назовават месец май с името Сретен, и твърдят, че така са го наричали прабългарите.

Източник: Национален институт по метеорология и хидрология при БАН, цитирана от БТА

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.