Образът на Cruella De Vil е познат не само на тези, които харесват филма за 1001 далматинци. Той е нарцателн за зла жена облечена в кожи.

Последният  петък на ноември е ден без използване на артикули от естествена кожа. Отбелязва се всяка година в стотици градове по света и е най-мащабното събитие срещу кожухарската промишленост. Глобалната солидарност и твърдата позиция на обществата срещу този вид бизнес нарастват с всяка изминала година. Нараства и броят на страните, които забраняват индустрията за добив на ценни кожи, в Европа това са 15 държави.

Последният ден на ноември е избран неслучайно, защото е „денят на голямото пазаруване“

У нас събитието се организира от неправителствената организация „Къмпания за активизъм за животните в индустрията“. Председателят й Петя Алтимирска сподели за БНР, че тенденциите стремглаво вървят в посока се заместят подуктите от кожата.

„Ноември  е месецът в който се убиват животните. Тези животни живеят само в рамките на няколко месеца. Изчаква се да пораснат достатъчно, да се сгъсти козината достатъчно. Убиват се в газови камери, с токов удар. Изключително неприятно е да се проследи целия техен живот в клетки. Единственият смисъл на тези ферми за кожи всъщност е да се да се генерират аксесоари и модни облекла. Не става въпрос за нещо жизнено необходимо. Животните се ползват, единствено за да бъде взета тяхната козина, а всичко останало се изхвърля. Именно това кара много хора по целия свят вече да не подкрепят подобно потребление“.

Испанска активистка протестира с палто от естествена кожа и изкуствена кръв в защита на животните, избивани заради кожата им.

В България има две ферми за кожи – край Ямбол и Стара Загора.

„Само във Фермата от Стара Загора за миналата година са убити около 100 000 хиляди животни - американски норки. Няма и гаранция, че фермите няма да се увеличат в България. Ето защо е тази кампания“.

В подписка, организирана от Гражданската инициатива за забрана на фермите за кожи у нас, над 51 хиляди български граждани настояват това да се случва в страната за последна година.

Проучвания в 17 страни в Европа показват, че над 70% от хората не одобряват избиването на животни само заради кожата им.