Ден на градинаря, 1 август


На 1 август в България се чества ден на градинаря. Празникът е възобновен през 1993 г. от членове на БЗНС.

През последните години професията на градинаря се пренебрегва, не се говори за земеделие в нашата страна и трудно в магазините може да купим родни продукти. От друга страна тенденцията за здравословен начин на живот и качествени продукти ни кара все повече да питаме как, къде са произведени плодовете и зеленчуците, които слагаме на трапезата си. Говори се за забравени видове култури, отглеждани някога у нас. Какво се прави реално като биоземеделие у нас не се знае, макар и в магазините да се предлагат био продукти.

Щастлив е този, който има градина. Или кой има да му изпрати домашно отгледани зеленчуци и плодове. Защото няма по-вкусни от доматите отгледани в градината на баба. И подправките са най-ароматни там.

Плодовете от труда на градинарите винаги са вкусни и създават радост за очите.

Цветята създават красота и настроение, когато се отглеждат в градината.

Иска се по-голяма градина и хубава почва за да се отглеждат зеленчуци, но при желение всеки има два реда домати, краставици и тиквички.

Зелени подправки отглежда почти всяка домакиня, ако не в градина, то на терасата или на прозореца на кухнята.

Защо грижата за градината ни прави щастливи


 Все повече нараства броят на любителите градинари, които - ако имат късмета да имат дворно място - бързат да го облагородят с различни земеделски култури.


Честит празник градинари!

gradina avgust darove

 

В градината можеш да отглеждаш и зеленчуци за трапезата, и цветя за радост на очите красота