Екзопланети

Екзопланети

НАСА откри 7 планети с условия за живот около близка звезда


От американската космическа агенция НАСА съобщиха на 22 февруари 2017 г., че са открили 7 планети с размерите на Земята в слънчева система в съзвездието Водолей на 40 светлинни години от тук. На три от планетите е много вероятно да има вода. Директорът на научните мисии на НАСА Томас Цурбухензаяви:


Три от планетите са в зона, където е подходящо на повърхността им да се образува вода в течно състояние. Всъщност, с подходящите атмосферни условия, може да има вода на всяка от тези планети.

Това означава, че най-голяма вероятност да бъдат открити форми на живот има на тези три планети. Международен екип от Европа и САЩ обясни, че има шанс те да се превърнат в "обитаема екосистема".

Наблюденията с телескопа "Спитцър" са показали, че планетите са много по-близо една до друга от тези в нашата слънчева система. Ако човек се намира на една от тези екзопланети, следващата ще се вижда така ясно, както виждаме Луната от Земята.

Шон Кери - мениджър на научния център "Спитцър" на НАСА, нарече откритието "най-вълнуващото до момента" за 14-те години, в които телескопът работи.

google planeti

Google отбеляза откритието


Колко далече са от нашата планета Земя откритите планети?
1 светлинна година е единица за дължина и представлява разстоянието, което светлината изминава за една година във вакуум. Официално под "година" се разбира юлианската година, която се равнява на 365 дни и 6 часа. Използва се в астрономията за измерване на разстояния от порядъка на тези между звездите и галактиките.
Една светлинна година е равна на 9 454 254 955 488 km.

Планетите са на 40 светлинни години от тук, т.е. на 40 х 9 454 254 955 488 km, което е огромно разстояние за съвременните технологии.
За сравнение, светлината изминава разстоянието от Слънцето до Земята за 8 мин и 20 сек

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.