Фестивал "Древна балканска земя"

Фестивал "Древна балканска земя"
Какво: Фестивал "Древна балканска земя" Terra Antiqua Balcanica
Къде: град Павликени
Кога: 8 септември 2018 г.

Terra Antiqua Balcanica


Античният керамичен център край Павликени организира фестивала "Древна балканска земя"

В Античния керамичен център, намиращ се в местността Върбовски ливади, бяха показани редица древни занаяти,  дегустация на древноримски ястия и игри с публиката.

Посетителите могат да разгледат занаятчийски пазар,  да вземат участие в демонстрациите по ковачество, монетосечене, обработка на кожи, както и да вкусят традиционна римска кухня и да научат повече за медицината от Римско време.

 

Битът, занаятите, модата и вкусовете от античността бяха представени на фестивала „Древна балканска земя“, който се провежда в Античния керамичен център край град Павликени.

Посетителите ще могат да правят тухли от глинените находища, съществуващи повече от две хиляди години, обясни археологът Калин Чакъров: "Ще направим тухли така, както са ги правили древните римляни със специално изработени дървени калъпи, съобразени с размерите на античните тухли, открити на археологическия обект".

Тухлите, които участниците във фестивала „Древна балканска земя“ ще направят, ще послужат за изграждане на постройка в Античния керамичен център. Той е създаден в края на I век след Христа и се простира върху близо 10 декара площ. Открит е през 70-те години, а археологическото му проучване беше възстановено преди 4 години.

ПС: селото на баба и дядо е на река Росица, до Павликени. Район в който има много лози, а днес отглеждат разсад за рози. Богата земя. Един от детските ми спомени е как прабаба ми ме вода с нея на Дечов трап за глина. С тази глина се правеха много неща - замазваха се подовете на първия етаж в къщата шреди да ги направят с терикот, замазваха и камината когато слагаха да се пече в нея агнешкото... В селото има и тухларска фабрика. Самата аз не знаех за този античен комплекс и за фестивала.

Информация: Исторически музей в Павликени

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.