Ден на Слънцето


3 май се отбелязва като международен ден на Слънцето. Този празник е по инициатива на Международната общност по слънчева енергия (ISES-Europe)  и се организира за първи път през 1994 г.  В България се отбелязва за първи път през 1997 г.

Денят на Слънцето е повод да обърнем внимание на възможностите за използване на възобновяемите източници на енергия. На този ден ентусиасти и професионалист в цяла Европа организират мероприятия на които се демонстрират предимствата на слънчевата енергия

Да се оцени важността на Слънцето за живота не нашата планета е невъзможно. Без Слънцето няма живот на нашата Земя. Благодарение на него на нашата планета се заражда живот. Слънцето ни дава топлина и светлина, от него зависят най-важните характеристики на атмосферата, определя екологията на планетата.
Нещо повече Слънцето е мощен източник на енергия. Слънчевата светлина, вятърът, морските вълни, биомасата – това са суровини за енергия, които не трябва да се добиват от недрата на нашата планета и които са изчерпаеми. Използването на слънчевата енергия не води до образуване на радиокативни и токсични отпадъци


10 интересни факта за Слънцето1. Слънцето е увеличило своята дейност с 40% от възникването на Слънчевата система до сега.

2. Неговата възраст е 4,5 млрд. години, т.е. то е на половината на живота си.

3. През следващите 5 млрд. години Слънцето ще привърши водорода си и ще се превърне в червен гигант.

4. Когато Слънцето загуби от масата си, орбитите на планетите ще се разширят, а Меркурий, Венера и Земята ще бъдат унищожени.

5. Светлината пътува от Слънцето до Земята за 8 минути.

6. В Слънцето могат да се поберат 1 милион планети с размерите на Земята.

7. През последните 20 години Плутон се е отдалечил значително от Слънцето. Вече дори има части от него, които никога не са огрявани от Слънцето.

8. Слънчевият знак е вашият зодиакален знак. Той отговаря на потенциалните възможности, с които сте родени.

9. Парадоксално, но през януари Земята е най-близо до слънцето.

Еньовден – празник на слънцето и здравето

10. Край Старосел - древно тракийско култово селище, се извършват ритуали в честа на Майката Земя и нейния син – Богът Слънце