Aшуре е десерт, който е направен от различни видове семена, ядки и плодове. Той е напълно вегетарианска храна. Правенето на aшуре е често срещано сред мюсюлмани и християни в Близкия Изток
(Макар и десерта да  има различни имена). Самото име идва от думата на иврит "ASOR" (десетия). Той традиционно се споделят с приятели и съседи.


Има една легенда за произхода на тази десерт. Тя е толкова сладкa колкото и самия десерт. Когато Ноевия ковчег пристига в планината Арарат в Североизточна Турция неговите обитатели са решили да  празнуват. Но техните доставки били изчерпани.
Въпреки това те претърсили целия ковчег и  всеки, който намери малко храна я слагал в пудинга и направили прекрасено ашуре. Затова споделянето е в духа на ашурето - символ на единство сред Божиите създания. За да отбележат този ден, мюсюлманите подготвят Ноевият пудинг всяка година в зависимост от Ислямския календар. Пудингът се прави чрез смесване на сух боб и пшеница заедно, и след това се споделя със съседи и приятели.


Споделянето на Ноевия пудинг е символично представяне на единството и важната връзката на хората един с друг и със своя Създател. Хората приготвят пудинга у дома и раздават след това  на всеки от съседите си. По традиция жителите на четиредесет къщата  на изток, запад, север и юг се считат за съседи. Всеки трябва за поддържа добри отношения с съседите си, независимо от културните или религиозни различия.

Ноевият пудинг е символ на  хармония. Различни съставки се събират, без да губят първоначалния си вкус, за да се направи уникалния пудинг на Ной. Също като диалога между хората от различни културни пътеки, който се осъществява без някой да губи собствените си културни вкусове.

Съставките зависят от вкуса и фантазията на готвача. Основните съставки са: пшеница, боб, нахуд, стафиди, ориз, ябълки, кокосов орех, сушени кайсии, захар, орехи и канела.
1 чаена чаша грухана пшеница
1 чаена чаша бял боб
1 чаена чаша нахуд
1чаена чаша стафиди
1 чаена  чаша бадеми
3 / 4 чаена чаша фъстъци
12 сушени кайсии
1 / 2 чаени чаши захар
вода (достатъчно за покриване)
за декорация: орехи, канела


1. Накиснете пшеницата, нахуда и бадемите във вода за една нощ.
2. Сварете горните съставки, премахнете външната им обвивка.
3. Накиснете стафидите във вряла вода, докато омекнат.
4. Сложете всички съставки  (стъпки 1-3) в голям съд и ги
кипнете. Добавете фъстъците и бадемите (обелени и нарязани на половина).
5. Нарежете кайсиите на малки парченца и ги добавете към сместа заедно със захарта.
6. Оставете да ври 10-15 минути.
7. Насладете се на ашърето!