Dia de los Muertos / Денят на мъртвите

Dia de los Muertos / Денят на мъртвите

Dia de los Muertos (Денят на мъртвите)


е  мексикански празник, с който мексиканците почитат мъртвите. Празникът е възпоминание на тези, които са напуснали земния живот. Ден, в който хората  си припомнят щастлив миг с някой, който са загубили, казват една молитва или правят подарък. Мексиканците приготвят специални храни в чест на своите изгубени близки.На този ден в Мексико улиците в близост до гробищата са украсени с papel picado, цветя, бонбони calaveras (скелети и черепи). Шествия изпълват улиците.
Смята се, че духовете на мъртвите посещават своите семействата  на 31 октомври и се остават на 2 ноември.
За да отбележат това семействата правят олтари и принасят храни, като пан де muertos печени във форми на черепа и цифри, свещи, тамян, жълти невени, известени като cempazuchitl (също изписани като zempasuchil) и най-важното  една снимка на човека, който ги е напуснал.
Dia de los Muertos-1Може да звучи малко болезнено, но мексиканците реагират на смъртта с траур премесен с щастие и радост. Те гледат на смъртта със същия страх, както всяка друга култура, но има разлика. Те изразяват страха си с шеги и живеят заедно със смъртта.
Живеейки заедно със смърт означава, че мексиканците трябва да се научат да я приемат в живота си. Смъртта е очевидно в тяхното ежедневие. Тя е в изкуството и дори в детски играчки. Децата играят "погребение"с  играчки, които са направени да представлява ковчези и погребални атрибути.
Те се смеят в лицето на смърта. Много евфемизми се използват в случай на смърт, La calaca (на скелета), la pelona(плешивия), la flaca ("слаб"), а-la- huesada ("костни"). Има рефрени, пословици и стихове, които са популярни за деня на мъртвите. Тези думи са клишета и губят смисъл, когато са преведени. Например
La muerte es flaca y no puede conmigo означава "Смъртта е  слаба и тя не може да ме носи." Calaveras (черепи) са украсени с ярки цветове, а името на починалия е изписано върху тях. Децата носещи жълти невени се наслаждават на шествията в гробищата. На гробището хората танцуват под звуците на музиката в чест на починалите. Смъртта е празник в Мексико. Смъртта е сред тях.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.