Първият ден от новата година е магичен. Мнозина вярват, че какъвто е той такава ще бъде и цялата година. И наистина е така, първият ден от годината е различен, защото е първият ден в календара на започващата година. Затова днес, докато няколко пъти слушам "Happy New Year"  на ABBA или както е известна още песента "четиримата около пианото" защото застанали край пианото те пеят една от най-хубавите песни, които слушаме година след година в новогодишната нощ. Реших да направя списък на

нещата, които не трябва да правя


И така утре вече е нормален ден, има много неща за правене. И отново сме в руслото на навици и практики, задачи и отговорности. Това са списъците със задачи за правене, които не трябва да остават за да не ни затрупат в последния момент, когато трябва да се свърши някоя задача с много нерви, стрес, понякога и с грешки.

Има и такива неща, които трябва да престанем да правим. Нещата, които вземат нашето време и енергия без да има положителен резултат в края на деня

1. Не си губете времето онлайн

Реалният живот е около нас, в разговора и усмивките на хората, в живия разговор и нещата, които се случват. Помислете колко време губете в писане на имейли, диалози в Skype или споделяне във Facebook Трябва да се ограничи времето, прекарано в сърфиране в уебсайтове, блогове и форуми. Ако го правите трябва да знаете защо го правите и какви са вашите цели. Комуникацията може да е онлайн, но нещата се случват офлайн. Това, което е онлайн много често е наше очакване, наша представа, но не е реалност.


we are2. Определете приоритетите си!
Какво наричаме приоритети? Разделителната граница на нещата, между тези, които са от съществено значение от тези, които са рутинни или незначителни.


Това е много важно!  да се научим да различаваме важните неща от останалите. Определянето на приоритетите помога да подредим мислите, чуствата, деня и живота си. Ако още не сте се научили да  определяте приоритетите, тогава ще трябва да започнете да го правите сега. Защото много често ние правим нещата, които не са от значение за нас и нашето семейство и представи за живота, а това е загуба на време, емоции и желание.

To Do Sticky Note3. Спрете винаги да казвате  "Да"


Ако сте един от онези хора, които казват "да" на всичко и всички, тогава ще трябва да спрете  да го прави в момента! Трябва да решите КОЙ и Какво е важно за вас. Да отдавате свеото време и потенциал само на важните неща, а не да се губите. Не трябва да показвате и да провиквате хората около вас, че вие винаги сте там и можете да отделите своето внимание и да прекъснете това с което се занимавате.


4. Опитвате се да направите всичко

Не забравяйте, че имате само вас, и сте такава каквато сте с вашите силни и слаби страни, с познанията, уменията и недостатъци. Не можете да направите всичко, дори и да искате. Трябва да се научите да правите неща, които ще ви отнемат много време, или трябва да се научите КАК да делегирате. Ако се опитвате да напраите  всичко това може да доведе до стрес и преумора. Това се отнася за професионаланата работа, така и за живота у дома.


5. Многофункционалност

Многозадачността  е чудесен начин да получите много за малък период от време. Но съществуват недостатъци на тази модерна практика. Когато имате много задачи и неща за които да мислите,  може да работите по-малко ефективно, отколкото когато се фокусира върху една цел. Вие нямате нужда от допълнителни хаос в живота си така,  че подредете нещата около вас и изберете една задача, която да решеите, след което преминете към следващата.

6. Не можете да бъдете любезни с всички


Тази точка е трудно да се формулира, но идиеята, е че дори да искате да направите всички хора около вас щастливи не можете. Както не можете да харесате и да приемете всички хора по един и същи начин, така и не всички хора харесват и приемат вас. Нещо, което казваме или правим може да направи някого нещастен. Ако много искате да бъдете любезни и да мислите за всички по света може да изпаднете в състояниетоо на човек, който не може да взима решения. Можеби ще се чуствате неудоволни от самия себе си. Трябва да правим нещата, защото вярваме в тях и ни правят щастливи! И нашите решения да не се обосновават на непостоянството на света, а на неща, които са били водещи в нашия живот и опит.7. Да бъдете винаги на разположение

Няма значение какво правите или какво работите, вие заслужавате да имате ваше лично време и пространство. Ако създадете впечатление, че винаги сте на разположение тогава хората ще се научат да искат да бъдете винаги на разположение. Трябва да се научите да изключвате понякога. Изключете телефона, мобилния, изключете Skype, Facebook... Ако не намерите начин да имате своето лично време и пространство рискувате да изгубите и никога да не се отпуснете и просто да бъдете спокойни с вас самия, вашите мисли, чувства и нещата, които са ви интересни и важни за вас.


8. Да бъдеш обсебен за информация

Няма нищо лошо в това да бъде перфекционист и  в детайлите. Все пак, ако съвършенството и търсенето на идеалния вариант  пречи на напредъка и постигнатите  резултати ще трябва да преосмислите своя подход. Същото се отнася и за детайлите. Добре е да искате да има колкото се може повече информация, но е важно и каква част от тази информация е полезна и конструктивна, защото точно тази малка част ще ви бъде полезна и ще ви свърши работа.9. Не трябва да контролирате всичко


Трябва да осъзнаем, че на този свят има неща, които просто не можем да контролираме и които се случват независимо от нашите очаквания и желания. Никой човек няма власт над голяма част от събитията, които се случват в света. Вие не можете да кажете на хората какво да говорят и да правят. И трябва да намерите начин да приемете това. Тогава ще почуствате мир в живота си. От друга страна когато постъпвате с другите така както искате да постъпват с вас вие влияете на околните, те от своя страна влияят на други хора. И една идея може да бъде предавана и намирана. Но не можете да очаквате нещата в света и с хората да бъдат такива, каквито вие очаквате и ви се иска да бъдете. Приемете го.


10. Сега не е време за почивка


Това е голяма грешка, че си позволяваме да работим през цялото време, без да си даваме почивка. Може да работим много дълго време, преди да се почустваме напрегнати, изморени и да усетим болка в тялото, която се появява като защитна реакция, да спрем и да помислим какво правим с нас самите. Не самата задача, като задача е е толкова важна, за да не можем да спрем за малко да се отпуснем и да релаксираме. Прекъсването може да ни помогне за да върнем фокуса, както и да ни даде нов поглед върху задачите в листата за неща за правене.

Това са може би нещата, които хората правят всеки ден, които могат да предизвикат ненужно безпокойство и стрес. Не е нужно да си обект на тези вредни навици и мисловни процеси. Направи си сам услуга и бавно се опитай  да премахнеш тези неща от живота си.

Опитайте се да направите самооценка на живота си за да видите какво друго може да правите, което да носи положителен заряд  за вашето съществуване.