В живота понякога ни се налага да кажем думата "Извинявай" Кой ще я каже първи и как ше я каже много зависи как ще се развие дадена ситуация. Дали ще бъде прекратена в началото си или ще ескалира в мъчителен разговор, който трядно може да се спре и много да нарани. Затова не се колебайте да се извините и да продължите напред. Това са няколко техники, изведени от практиката

Как да кажа "Извинявай"


изискват около 5 минути. И много често работят

1. Направете вашето Извинение по-голямо

Не се опитвайте да омаловажите вашата грешка зад куп думи, които звучат като съчинено извинение или оправдание. Това може само да влоши нещата

Вместо да кажете "Това не е голяма работа", "Какво толкова" или "Защо пеиграваш"

Опитайте с "Направих голяма грешка", "Аз никога не би трябвало да правя това" или "Аз трябва да зная по-добре".

2. Признавайте невидимите прегрешения
Сега си представете познатата ситуация и вие закъснявате с вечерята. Всички са гладни, нетърпеливи. И вие не им казвате след колко време ще е вечерята. Всички стават все по-гладни, нетърпеливи, изнервени и всеки момент може и искра да прехвъркне, ако не кажете нещо.

Това, че вечерята не е готова на време е повърхност, зад закъснвнието може да се крие нещо друго. Затова доброто извинение трябва да съдържа основния проблем, като използвате и думата "Защото"

Вместо: "Съжалявам, че забравих нашите планове за вечерята" ...

Опиайте с "Съжалявам, че забравих нашите планове за вечеря. Неуважение от моя страна е да допусна да се провалят нещата в последната минута"


3. Никога не казвайте "НО"
Тази една едничка дума може да провали цялото ви извинение. Това е открит опит да се отклони вината и да се прехвърли към някой друг. Не го правете.

Не казвайте: ""Съжалявам, че забравих нашите планове за вечеря. Но ти трябваше да ми напомниш!"

4. Използвайте думи, идващи от сърцето.
Нищо не може да замени един честно, искренно извинение.Не поднасяйте цветя или друг подарък на любимия човек вместо извинение. Един подарък може да изразява съжаление, но не разкрива разбиране какво е било направено грешно.  Ако искате да подарите нещо, като част от веашето извинение, поднесето го по-късно. Така ще бъде по-ценено.