Стоянка Мутафова на 2 февруари 2016 г. навършва 94 години! И отново ще бъде на рождения си ден на сцената.  Винаги празнува рождения си ден на сцената! Този път решила да приеме предизвикателството на “Креатива” - организираторите на турнето ѝ да зарадва немските ценители на таланта й на сцената в Берлин.

“Благодаря от цялото си сърце за положителните емоции, с които дарявате поколения българи от театралната сцена и от екрана. Убеден съм, че както навремето публиката е повярвала, че тридесет и нещо годишно момиче е баба Гицка, така безусловно ще ви повярва и днес, ако ви се прииска да изиграете Жулиета. Защото истината е, че не само играете, а “играете, че и оттатък”, пише в поздравителния си адрес министърът на културата Вежди Рашидов.

mutafova 1

Стоянка Мутафова


или госпожа Стихийно бедствие - голямата актриса става на 2 февруари 2012 г. на 90 години и продължава да играе на театралната сцена. Да й пожелаем още творчески години .

В деня на своята 90-годишнина неповторимата Стоянка Мутафова ще може да бъде видяна почти едновременно на телевизионния екран, на кино екрана и на театралната сцена.

В кино "Одеон" в 17.30 ч. започва безплатна прожекция на филма "Езоп" на Рангел Вълчанов, в който си партнират Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Доротея Тончева, Джоко Росич, Константин Коцев.

Националната телевизия ще излъчи по двете си програми  продукцията "120 минути голям смях със Стоянка Мутафова". Това е разказ от първо лице за живота на актрисата, проследен през кадри от златния фонд на БНТ от телевизионни и театрални спектакли до филми с нейно участие от 1967 г.

На живо Стоянка Мутафова ще може да бъде видяна тази вечер само на сцената на Сатиричния театър. Спектакълът е "Госпожа Стихийно бедствие". Готви се и нова постановка специално за юбилея, като премиерата е в края на март. Пиесата се казва "Столетие мое": Това е много интересен текст, една равносметка на една столетница, която чрез контакта със своето семейство – дъщеря, внучка и правнучка, прави пълен анализ на това, което е преживяла.

Стоянка Мутафова е родена е на 2 февруари 1922 г. в София. Завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“ и Държавна театрална школа в София. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър “Ив. Вазов” . Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър “Ал. Константинов”, където работи от 1956 до 1991 г.

През 2001 г. получава наградата “Паисий Хилендарски”, а през 2002 г. орден “Стара планина”, I степен. През 2012 "Златен век" с огърлие.