Стефан Данаилов на 75

Стефан Данаилов на 75

(Вероятно) Най-популярният и обичан български актьор, Стефан Данаилов, с над 150 роли в киното, театъра и телевизията – навършва 75 години през декември 2017. „Книгомания“, Столичната община и Народният театър организират няколко събития през целия месец в чест на юбилея. Главният инициатор и организатор е журналистът Георги Тошев.

От 1 до 14 декември пред „Народния театър“ ще можем да разгледаме изложбата „Непознатите портрети на Стефан Данаилов“. Ще бъдат представени 32 пана, които ще припомнят участието на Стефан Данаилов в някои от най-емблематичните филми на българското кино като „Следите остават“, „Инспекторът и нощта“, „Морето“, „Понеделник сутрин“, „Князът“, „Черните ангели“, „Топло“, „Иван Кондарев“, „Юлия Вревска”, „Търновската царица“, „Дами канят“, сериалите „На всеки километър“, „Фамилията“.

Stefan Danailov Chernite-angeli

Голяма част от снимките са кадри от филмовите ленти и се публикуват за първи път – предоставени са от личния архив на актьора и от Българска национална филмотека.

През целия месец декември в кино „Одеон“ ще тече ретроспектива от филми, избрани от самия Стефан Данаилов. Сред тях са първите му участия в „Следите остават“ и „Инспекторът и нощта“, ще бъдат излъчени и хитове като „Дами канят“ и пълната версия на екранизацията на „Иван Кондарев“. Входът за прожекциите е безплатен.

Stefan Danailov Inspektoryt-i-noshta-kadarНа 4 декември в кино „Одеон“ е предпремиерата на документалния филм за за големия актьор „Монолог“ със сценаристи  Георги Тошев и Ема Константинова. Филмът представя днешния ден на известния актьор и припомня някои от най-известните му роли в киното. Във филма са включени кадри и фотографии от личния архив на Стефан Данаилов и фонда на БНФ. Сред тях отново има ценни документални кадри, които са заснети през 60-те и 70-те години по време на снимките на „На всеки километър“, „Иван Кондарев“ и други филми, превърнали се в класика.


В края на представянето ще бъдат изложени от издателство „Книгомания“ първите 100 екземпляра от автобиографичната книга „Романът на моя живот“. Нея Стефан Данаилов пише в съавторство отново с Георги Тошев.

Голямото тържество за Ламбо ще бъде на 9 декември в Народния театър, където книгата ще има официално представяне пред публика, а колегите и студентите на големия актьор са му подготвили изненада.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.