Писателят Едуард Успенски е създател на популярни персонажи като Чебурашка и Крокодила Гена.

Едуард Успенски е машинен инженер по образование, но придобива известност като писател. Публикува първата книга от поредицата за Чебурашка "Крокодила Гена и неговите приятели" през 1966 г. Друга популярна негова творба е "Ваканция в Простоквашино".

През 1968 г. режисьорът Роман Качанов създава анимационен филм по мотиви от книгата със заглавие "Крокодила Гена". Съсценарист на популярната анимация е самият Успенски.

В следващите години по книги и сценарии на Успенски са заснети над 60 анимационни филма. Той е и един от създателите съветския аналог на "Лека нощ, деца".

Извън поредицата за Крокодила Гена и Чебурашка една от най-известните му детски книги е "Чичо Фьодор, кучето и котаракът", по която също е създаден анимационен филм.


В последните години писателят страдаше от раково заболяване. На 9 август 2018 г., след като се завърнал от лечение в Германия, той е загубил съзнание в дома си в Москва и е бил хоспитализиран. Починал е на 14 август.
Десетки жители и гости на Москва изпратиха в последния му път Едуард Успенски, Бащата на популярните анимационни герои Чебурашка и Крокодила Гена.