Конфуций
Confucius (551 BC - 479 BC)

"Проклятие е да живееш в интересни времена."

"Три пътя водят към знанието: пътят на размишлението – това е най-благородният път, пътят на подражанието – това е най-лекият път, и пътят на опита – това е най-горчивият път."

 "Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах."

"Продавачът на идоли не се кланя на боговете – той знае от какво са направени."

Конфуций ( 孔夫子, Кун Фудзъ)- китайски мислител и философ, от чиито учения произлиза конфуцианството, повлияло живота и мисленето на хората в Китай, Япония, Корея и Виетнам. Една от най-влиятелните личности в китайската и световната история и религия. Приживе е признат като „учител на 10 000 поколения“. Живял е почти в едно и също време с Лао Дзъ и е бил негов ученик. Да се придържаш към мъдростта на традицията, но и да проверяваш дали издържа на времето и дали не е повлияна от егоистични интереси е основната житейската мъдрост на Учителя

„Не е важно колко бавно вървиш, стига да не спираш“


It does not matter how slowly you go so long as you do not stop.

Ако продължаваш да вървиш по правилния път, то в крайна сметка ще стигнеш до своята цел. Трудната задача трябва да бъде разделяна на малки задачи, които да се изпълняват последователно. Човек, който постига успех е този, който остава верен на идеята и независимо от обстоятелствата се движи към своята цел.

"Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава."

"Който постига новото, грижейки се за старото, той може да бъде учител."

„Вашите приятели имат значение“


„Никога не завързвай приятелство с човек, който не е по добър от вас самия“ нашият народ е казал „каквито му приятелите – такъв и той“ Какво означава това? Вашите приятели са като пророчество за вашето бъдеще. Вие се движите в посоката в която се движат и те. Затова е хубаво да търсите приятели, които имат разбирания и цели като вашите, движите се в една посока. Избирайте да има около вас хора с огън в сърцето.

За доброто трябва да се плати


Лесно е да ненавиждаш и трудно да обичаш. На това са основани много неща в нашия живот. Всичко добро е трудно да се обича, защото се постига с усилие и много по-лесно е да получиш нещо, което не е толкова добро. Това обяснява много. Много по-лесно е да не харесваш, да бъдеш негативен, да се оправдаваш. Любовта, прошката, великодушието за тях са необходими голямо сърце, ум и повече усилия.

В началото подготви своите инструменти


"Да изпращаш хората на война без обучение, означава да ги предаваш."

Очакванията в живота  зависят от подготовката, усилията и старателността (да можеш да бъдеш последователен и в срок). Механик, който иска в началото да усъвършенства своята работа като начало трябва да усъвършенства своите инструменти

Кондуций казва "Успехът зависи от предварителната подготовка и без такава подготовка задължително ще претърпите неуспех“ С каквото и да се занимавате в живота, ако искате да постигнете успех, в началото, първо трябва да се подготвите. Дори един голям неуспех, един провал, може да ускори вашия път към успеха.

"Давай наставления само на този, който търси знания, осъзнавайки своето невежество. Оказвай помощ само на този, който не умее понятно да изказва своите заветни думи. Обучавай само този, който е способен, узнавайки за единия ъгъл на квадрата, да си представи останалите три"

"Работѝ върху пречистването на мислите си! Ако нямаш лоши мисли, няма да имаш лоши постъпки."

Няма нищо лошо, ако сте сгрешили


"Да се пребориш с лошите навици е по-лесно днес отколкото утре."

"Най-голямата грешка е да не поправяш старата си грешка."

Няма нищо лошо в това, ако сте допуснали грешка, ако не повтаряте грешката и не продължавате да помните усещането, какво е да си сгрешил, защото то ограничава. Да се допусне грешка, не е велико престъпление. Не позволявайте на грешките да ви правят негативни и да заемат мислите ви. Няма нищо лошо в това да се сгреши, ако грешката се осъзнае след това.

"Не се променят само най-мъдрите и най-глупавите."

Обръщайте внимание на последствията


„Когато си гневен мисли за последствията“

Соломон казва „ Търпението е по-добро от храбростта, този, който може да се владее може да завладее градове“ Помнете, че е необходимо да се запазва самообладание и да се мисли за последствията. Народът ни казва „брой до десет преди да кажеш дума“ защото казана дума, хвърлен камък, а всеки помни приказката за мечката и казаната лоша дума.

"Който говори много, все ще каже нещо, което не е трябвало да казва."

"Стрелбата с лък ни учи как трябва да търсим истината. Когато стрелецът не улучи, не обвинява другите, а търси вината в себе си."

 

Променяйте


„Ако е очевидно, че целите не могат да бъдат достигнати, не променяйте целите, а променете действията“

Ако вашите цели изглеждат непостижими през тази година то сега е времето да съгласувате вашия план за тяхното достигане. Не приемайте неуспеха като вариант, настроите се за постигане на успех и се движете към постигане на вашата цел. Пътя е от много крачки, важното е всеки ден да правите крачки в правилната посока.

"Когато пътищата ви не съвпадат, не правете общи планове."

"Нещата имат корени и клони, делата имат край и начало. Когато знаеш кое стои отпред и кое следва, ще се приближиш до верния път."

Учете се от всеки и от всичко


"Да не говориш с човек, с когото може да се говори, значи да изгубиш човека; да говориш с човек, с когото не бива да говориш, значи да губиш думите си. Умният човек не губи нито човека, нито думите си."

Ако аз вървя с двама, то всеки от тях може да бъде мой учител. Аз ще подражавам на добрите черти на всеки от тях и ще поправям в себе си слабите страни на всеки“

Вие можете и трябва да извличате уроци от всеки, от неудачника и от успелия … Всеки живот – това е история, пълна с уроци.

Всичко или нищо


„С каквото и да се занимавате във вашия живот – правете го от сърце“

Каквото и да правите, правете го с пълно отдаване или не го правете. За да постигнете успех в живота трябва да дадете най-доброто на което сте способни и тогава ще живеете без съжаление.

"Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си."