Вивиян Уестууд

Вивиян Уестууд

Вивиян Уестууд


Дръзка, авангардна, цветна - с една дума Вивиян.


Своите първи колекции Вивиян започва да създава в началото на 70-те години. Продавали се в малък магазин в района Челси на Лондон, който открива заедно със своя съпруг Майкъл Макларън един от основателите на групата Sex Pistols. Именно тогава и започва най-голямата революция в историята на модата – зараждането на нов стил, който изменя стила не само на жителите на Лондон, но и на целия свят. Заради решаващата роля на Уестууд в този процес днес я наричат „бабата на пънка“ и не само пънка, а и стила ню уейв.


Mandatory Credit: Photo by HERBIE KNOTT/REX (277524a) Naomi Campbell Naomi Campbell trips over walking down the catwalk in platform shoes, Fashion Show, Paris, France - Mar 1993

През 80-те години обръща внимание на историческите костюми. Това са основно пиратски костюми,и от епохата на крал Едиуард (едуардианска епоха – 16 век), които и днес вдъхновяват Джон Галиано, Марк Джейкъбс,Александър Маккуин и много други.

През 1987 г. представя колекцията „Машина на времето“ по мотиви на костюми от XIX век.

През 1993 г. Вивиян Уестууд казва „Аз поставям жената на пиедестал“ и манекенките излизат на ревю качени на обувки с височина 25 см. На тока. И може би тези обувки няма да предизвикат такъв фурор, ако Наоми Кембъл не пада на сцената и не успява да се изправи с първия опит.

Червенокоса, ексцентрична, авангардна до мозъка на костите си... Няма как да я сбъркате-това е тя – 73-годишната бунтарка Вивиан Уестууд. Родена е на 8 април 1941 г. Това са 10-те правила за щастлив живот, които майката на пънк модата следва и до ден-днешен

 

English fashion designer Vivienne Westwood, circa 1990. (Photo by Terry O'Neill/Getty Images)

-         "Вдигни летвата над всички останали. Никой не ми е казал, че ще съм това, което съм. Аз не чаках и това. Просто винаги съм знаела, че съм родена да бъда необикновена."

-         "За мен животът е непрекъснато преминаване през различни етапи. Наясно съм, че всичко има начало и край. Срещаш някого и той те прецаква, не си допадате. Стискате си ръцете и продължаваш напред. Това не е твоят човек, колкото и да се тръшкаш."

-         "Оу, най-страшните. Трудно ми е да общувам с моделки, журналистите са досадни, снобарите са скучни, гейовете ме дразнят, съучениците ми са вече превъртели, но моралистите са най-страшни. Моралът е неприличен като средния пръст. Всички го размахват като нещо не им е наред."

-         "Не спирам, не почивам, не отлагам. Утре може да припадна в колата или да се удавя във ваната. Затова днес трябва да свърша някоя глупост.”

-         "Никога не гледай назад, никога не искай да върнеш времето. Аз не обичам историята, тя и без това е написана по хиляди страници. Моето време никога не е било, то винаги е.“

-         "Страхът няма да те спаси от гадостите, само ще придаде по-гаден вкус на обяда ти преди да се върнеш в офиса и да разбереш, че ще те уволнят."

-         "Харчи толкова, колкото имаш. Пестенето е като да бъдеш мишка в ресторант. Имаш достатъчно храна около себе си, но все пак си мишка. Не е нужно да ви обяснявам."

-         "Моите пари са вкъщи, в дрехи, във вечери, дори и във фалшиви приятелства. Но моето богатство е в пътуванията. Не бих могла да ви разкажа за тях. Да не би да искате да го получите наготово?"

-         "Никога не съм правила усилия, за да получа любов. Защото ще получа трофей. Любовта трябва да е лесна и да идва сама. Другото е преследване и изнасилване, което завършва със самоубийство или в най-добрия случай с рецепта за по-силни успокоителни."

-         "Дано тази любов да не бъде несподелена. Защото тя е най-голямата. Обичай се, глези се, разхождай се гола, гледай се с часове пред огледалото."

 vivieneКолекция на  Vivienne Westwood на Седмица на модата 2014 г. в Париж

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.