Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis


една истинска дама
28 юли 1929 - 19 май 1994 г. (на 64 г.)


Родена на 28 юли 1929 г. в Саутхемптън, САЩ. Тя е със смесен ирландски, шотландски и английски произход, въпреки че семейството й твърди (няма доказателства), че Бувие е стар френски аристократичен род. Тя има сестра Каролайн, родена през 1933 г. Когато е на 13 години, родителите й се развеждат (1942 г.) и тя преживява тежко развода им и втория брак на майка си. От този брак Жаклин има полусестра Джанет и полубрат Джеймс. Баща й умира през 1957 г. Любимите й занимания от детството са езда, четене на книги, писане на поезия и рисуване. Тя е много близка с баща си, но отношенията с майка й остават студени и дистанцирани.

Тя е Първа дама на САЩ в периода 1961-1963 г. Жаклин е една от най-обичаните и стилни първи дами, които историята на Америка познава – с елегантните си тоалети от световноизвестни дизайнери тя става пример за подражание в модата и спечелва сърцата на хиляди почитатели по света. Получава завидно образование преди да се омъжи за Джон Кенеди, така че освен красива и стилна, тя е и много далновиден и умен човек. Подкрепя съпруга си в най-трудните му моменти. Изпълнява задълженията си на Първа дама с лекота – обича да дава интервюта и да провежда кампании.

Тя е жената, която реставрира Белия дом и му дава съвсем различен облик. Джаки е истински борец за защита и съхраняване на културното наследство на Щатите.

Пет години след смъртта на Джон Кенеди (бива убит през 1963 г.) тя се омъжва за небезизвестния гръцки милионер Аристотел Онасис. Бракът им обаче не е щастлив. През 1975 г. Джаки губи още един съпруг.

kenedi jaklin


„Първо ще бъда съпруга и майка, чак след това Първа дама.“
„Има много малки начини да покажете света на детето си. Любовта към книгити е най-добрият от тях.“


„Аз съм жена преди всичко друго.“

"Има два типа жени: тези, които искат могъщество в света, и онези, които искат могъщество в леглото."


„Дори и известните хора таят в сърцата си емоциите на обикновения човек, които са най-важни от всички, които които съществуват на планетата: раждане, брак и смърт.“

„Искам да живея живота си, а не да пиша за него.“

„Не мисля, че съществуват мъже, които да са верни на своите съпруги.“

„Човек не трябва да позволява да бъде надвит от унинието!“