По време на кампанията тя стоеше в сянка, включи се почти в края, когато се разбра, че за да спечели е необходима и нейната помощ.

Мелания е родена на 26 април 1970 г. в Словения. Тя е третата съпруга на Доналд Тръмп. Двамата са заедно от 1998 г., женят се през 2005 г., а синът им Барън се ражда година по-късно. От първия си брак през 1977 г. с чехкинята Ивана Зелничкова Тръмп има три деца – Иванка, Ерик и Доналд Тръмп-син. От втория си брак магнатът има една дъщеря - Тифани (23).

Мелания говори пет езика - словенски, английски, френски, сръбски и немски.


Израснала е в Югославия. За първи път САЩ има президент, чиято съпруга идва от комунистическа страна.

Пред CNN тя признава, че дава на Доналд Тръмп политически съвети: „Не съм съгласна с всичко, което той казва. Споделям му какво мисля”.

През юли 2016 г. тя направи първото си обръщение към избирателите. Речта предизвика много насмешки, след като стана ясно, че цели пасажи от нея са копирани от изказване на Мишел Обама през 2008 г.

Мелания твърди, че е влязла в САЩ легално. Associated Press обаче показа документи, че моделката е получила заплащане от 20 000 долара в периода 10 септември – 15 октомври 1996 г., когато не е имала право да работи в страната.

Според нея обвиненията към Доналд Тръмп в сексуално посегателство са „лъжи”. „Вярвам на своя съпруг” – каза тя пред CNN.

Тя е първата съпруга на американски президент, която е позирала гола. През 1995 г. се е снимала за френско месечно списание за мъже заедно със скандинавския модел Емма Ериксон. За това тя вече получи прякора "първата гола дама".
%d0%bc%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%82%d1%80%d1%8a%d0%bc%d0%bf-3

Мелания няма диплома за висше образование, но е красива. 


Новата първа дама на САЩ Мелания Тръмп е първата словенка, която ще живее в Белия дом. Мелания е израснала в скромно семейство в словенското градче Севница на тридесетина километра от границата с Хърватия. Съгражданите й казват, че баща й е е продавал авточасти, а майка й е била кроячка в ателие за детски дрехи.


Родителите на новата първа дама още живеят в къща с малко дворче и няколко плодни дръвчета, макар че прекарват много време в Америка, където живее и другата им дъщеря Инес. Мелания не се е връщала в Севница през последните години, но е дарила линейка на местната болница, за да отбележи раждането на сина си Барън през 2006 г., година след брака й с Тръмп.

 Photo by Christopher Gregory/Getty Images Photo by Christopher Gregory/Getty Images

Американските журналисти постоянно изтъкваха, че Мелания може да стане първата чужденка с титлата първа дама след англичанката Луиз Адамс през 1825 г., и първата съпруга на американски президент, отрасла и възпитана в комунистическа страна. Нито една нейна предшественичка не е била и манекенка на бельо, влязла в модния свят още като малолетна.

Melania Trump, Photo by Alex Wong/Getty Images