Клеопатра

Клеопатра
Едва ли има повече легенди за една жена от тези, които има за Клеопатра. Тя е исторически действителна личност, жена, която има връзка с двама от най-ярките представители на своята епоха и продължава да вълнува до днес.
Казват, че ако носът на Клеопатра е бил малко по-различен, ходът на световната история щял да бъде съвсем друг.
Образът на Клеопатра в киното е изграден от много ярки актриси – Вивиан Лий (Цезар и Клеопатра, 1945), Елизабет Тейлър (Клеопатра, 1963)

Вивиан Лий като Клеопатра Вивиан Лий като Клеопатра

Елизабет Тейлър като Клеопатра Елизабет Тейлър като Клеопатра

Клеопатра VII Филопатор е от гръцки произход и е родена през 69 година пр.н.е. в Александрия, Египет.Пълното ѝ име е Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис, което означава "Богинята Клеопатра, любимка на баща си, обичаща родината си" Още от малка се проявила като изключително умна. Била добра математичка, говорела седем езика и имала добър търговски нюх.

Дали наистина е била убийца, голяма прелъстителка и съпруга на брат си? Много са легендите за живота на най-известната жена в света: египетската владетелка Клеопатра от династията на Птоломеите. Кои от митовете са верни?
Тя е най-известната жена в историята на света: Клеопатра. Последната египетска фараонка от векове минава за божествена красавица, фатална жена и любовница на Юлий Цезар и Марк Антоний. Необикновената й история вдъхновява писатели като Шекспир и философи като Плутарх, както и не малко холивудски режисьори. Но докъде се простира легендата и какво сочат всъщност фактите?

Красавица, прелъстителка, кръвосмесителка?
Била ли е Клеопатра красавица? Как е изглеждала като фараонка? Историкът Плутарх пише, че не била изключително красива: "Красотата й има равна на себе си и не смайва от пръв поглед." Имала е обаче неотразим чар: умеела да води разговор така, че е обайвала събеседниците си с остроумието и духа си. Особено прославен е носът й: нови изследвания на черепа на предполагаемата й сестра Арсиноя показват, че носът й е с класическа форма, смятана днес за симетрична и естетична.

Възстановка на образа на Клеопатра Възстановка на образа на Клеопатра

Къпала ли се е в мляко? Според легендата Клеопатра правела бани с магарешко мляко. По нейно време то било един вид козметично средство. Само че няма исторически доказателства, че легендарната владетелка се е къпала в мляко.
Прелъстявала ли е римляните? Да. Клеопатра влиза не само в политически съюз с новата суперсила Рим. Известен е анекдотът за първата й среща с Юлий Цезар: Клеопатра се появила в палатите му, скрита в чувал за брашно. Въпросът колко близост са имали двамата през въпросната нощ, остава открит. Знае се само, че става любовница на Цезар и му ражда син. След смъртта на Цезар Клеопатра завладява и сърцето на Марк Антоний и има от него три деца.

Омъжила ли се е за брат си? Да. Последвала е завета на починалия си баща и станала жена на брат си Птоломей XVIII. В египетските династии женитбите между брат и сестра са били традиция. Членовете на династиите се смятали по онова време за богоравни.

Митовете около смъртта й
Отровителка ли е била? Във всеки случай, не е имала скрупули. Разчиства сметки включително с членове на семейството си. След смъртта на Юлий Цезар не се поколебава да отстрани сестра си Арсиноя, но как точно, не се знае.

Поощрителка на архитектурата ли е била? Да, по нейно време са издигнати редица монументални сгради. По нейна заповед на Александрийското пристанище е издигнат пищен храм в памет на Цезар. Неотдавна бяха разкрити останки от основите на храма.
Самоубила ли се е със Свещената кобра? Много вероятно е да е погълнала отрова. Но как точно и каква е била отровата, за това се разказват различни легенди от древността насам. Най-убедително се е наложила версията, че Клеопатра се самоубива със Свещената кобра, нейната пазителка, дарена й от храма на Слънцето. Но и за този, както за всички митове за Клеопатра, може да се каже следното: той просто не е необходим, защото самият й живот е бил доволно интересен.

На 12 август 30 г. пр. н.е. египетската кралица Клеопатра се самоубива в мавзолей в Александрия

Известният египтолог Захи Хавас обяви през май 2008, че е открил близдо Александрия мястото, където са погребана Клеопатра и нейният любовник, римският военачалник Марк Антоний.
Марк Антоний и Клеопатра са сложили край на живота си през 30 г. пр.н.е – пълководецът използвал своя меч, а царицата била ухапана според легендата от змия. След смъртта тя вероятно е балсамирана, но нейната мумия не е намерена до днес.

Въпреки това славата на Клеопатра се е съхранила през хилядолетията, а легендите за нейната красота и власт са отразени в безброй филми и театрални пиеси. На въпроса дали след смъртта на човек, дори когато трупът му вече е изчезнал, от него остава все пак някаква материя, могат да отговорят химиците. А според някои от тях, нашите атоми остават и след смъртта ни, като се смесват с други атоми, съществували преди нас.

Известно е, че водородът съставлява около 10% от средното човешко телесно тегло. В случая с Клеопатра изчисленията за водорода например биха изглеждали по следния начин: Ако изхождаме от това, че Клеопатра е тежала около 50 кг, 5000 г от нея са били водород. 1г водород отговаря приблизително на 1 мол водородни атоми. (В практиката често се използва като мярна единица за количеството вещество молът. В един мол (mol) от дадено вещество се съдържа фиксиран брой атоми, равен на числото на Авогадро.) Така 1мол водород съдържа 6 пъти по 1023 водородни атоми. Получава се число с 23 нули! Ако се умножи с количеството водород в тялото на Клеопатра, ще се получат повече от 1026 водородни атоми от Клеопатра, които са „в обращение” до днес по света. Напълно достатъчно, за да може всеки от нас да е получил нещичко от прочутата египетска царица.

Използвана статия на dw: Седемте тайни на Клеопатра

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.