Мата Хари

Мата Хари
Маргарета Гертруда Зеле е родена на 7 август 1876 г. в Холандия. Детството й било охолно и безгрижно, но не продължило дълго – на 15 години тя загубила и двамата си родители и живеела при роднини, мечтаейки да се махне надалече. На 18 години мечтата й се сбъднала - Маргарета се омъжила по обява за капитан Рудолф Маклауд. Двамата заминали на остров Ява, където било следващото назначение на съпруга й. Маргарета родила две деца, започнала да учи местния език, но семейната идилия не продължила дълго. Съпругът й се оказал пияница и ревнивец, а, когато един път в пристъп на гняв пребил местен войник, пострадалият и слугите на семейството се наговорили и отровили децата. Момченцето починало, а момиченцето едва оцеляло. Потресена от случилото се, Маргарета поискала развод и се върнала в Европа.

По онова време тя била на 28 години, без образование и без пари, но все така с големи мечти. Затова се отправила към града на мечтите – Париж. Да стане актриса било невъзможно – акцентът й бил ужасен. За модел на художниците също не ставала – имала много малък бюст. Така се родила Мата Хари. На 13 март 1905 г. било първото представление на екзотичната танцьорка Мата Хари – родена в Индия в семейство от висшата каста на брамините и майка танцьорка в храм. Тази напълно измислена история само допринесла за успеха на Мата Хари, която се явила пред публиката облечена в разкошни източни бижута и дрехи и под звуците на музиката свалила всичко от себе си. Впрочем украсения си със скъпоценности сутиен тя не махала никога.
За съвсем кратко време танцьорката Мата Хари станала най-голямата звезда на Европа. Дори композиторът Пучини бил неин почитател и изпращал огромни букети в хотела й. Самата Мата Хари се отнасяла достатъчно трезво към славата си и казвала, че мъжете я харесват просто защото тя е първата, осмелила се да се съблече напълно на сцената.
Но много по-голяма от славата й на танцьорка била славата й на куртизанка. Според пресата от онова време Мата Хари успяла да съблазни Министерския съвет на Франция в пълен състав, всички мъже от английския кралски двор, безброй милионери, политици, военни. Цената й била немислимо висока – седем хиляди франка на нощ, и никога не спяла с един и същ мъж два пъти. "Мъжете са много, а аз съм само една.", казвала тя по този повод.

mata hari 2
Легендата разказва, че в Берлин Мата Хари се увлякла по лейтенант Алфред Киперт – един от най-богатите хора на Прусия. Романът им продължил две години и през това време тя успяла да го разори напълно. Само дрехите й през първата година стрували над пет милиона. Мата Хари никога не носела една дреха два пъти. Имала хиляди чифтове обувки и ги раздавала на слугите, а за пренасянето на бижутата й бил нужен контейнер.

Подобни на тази истории имало няколко и мъжете вече се отнасяли с по-голяма предпазливост към очарователната танцьорка. Освен това започнала Първата световна война и изнасянето на представления станало почти невъзможно. Свикнала да харчи много, Мата Хари имала нужда от пари и това най-вероятно била първоначалната причина да се съгласи да сътрудничи на немското разузнаване. Но към професионалната кариера на шпионка я тласнала любовта. Вече на 40 години, Мата Хари се влюбила лудо в 21-годишния Вадим Маслов. За него тя била готова на всичко и започнала да работи и за французите.

В историята не са останали данни за важни сведения, доставени от Мата Хари за което и да е от двете разузнавания. Скоро тя станала безполезна и неудобна, така че немските й господари я предали на французите, които, губейки войната в онзи момент, имали нужда от изкупителна жертва. Процесът бил кратък, без никакви доказателства и никой от многобройните високопоставени любовници на Мата Хари не се осмелил да я защити.
Но на нея й било все едно. Вадим изчезнал безследно и тя просто искала да умре. Към мястото за разстрел тръгнала спокойно, отказала да й вържат очите и в последната минута изпратила на войниците въздушна целувка.

mata hari 3


Когато на 15 октомври 1917 г. разстреляли Мата Хари – с един куршум, защото всички други от наказателната рота стреляли във въздуха – едва ли някой е предполагал, че посмъртната й слава само ще нараства във времето. След едноименния филм с Грета Гарбо, Мата Хари завинаги останала обвита в ореола на романтиката и се превърнала в нарицателно име за жена шпионин. Всъщност животът й бил много повече от романтична приказка.Мата Хари може и да не била истинска шпионка, но била истинска жена

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.