Лилиан Бетанкур

Лилиан Бетанкур
Лилиан Бетанкур бе обявена за най-богата жена в света за 2017 г. Тя е дъщеря на Южен Шюеле - основателят на козметичната империя L'Oréal. На 21 септември 2017 г. световните агенции предадаха, че е починала на 94 години. Ройтерс цитира официално изявление на нейната дъщеря, Франсоаз Бетанкур Мейерс.

"В този болезнен за всички ни момент искам да потвърдя от името на цялото ни семейство, че сме неразделно свързани с L'Oréal и имаме пълно доверие на президента на компанията Жан-Пол Ажон и неговия екип", заява още тя.

Лилиан Бетанкур е починала в сряда в дома си. Все още няма подробности къде и кога ще бъде поклонението.

Manadatory Credit: Photo by Roger-Viollet / Rex Features (1060175a) Liliane Bettencourt Liliane Bettencourt - 1970s Manadatory Credit: Photo by Roger-Viollet / Rex Features (1060175a)
Liliane Bettencourt - 1970s


В последните години името й бе замесено на няколко пъти в сериозни политически скандали за корупция на държавно ниво, разследвания и съдебни дела по тях. През 2011 г. тя загуби управлението над L'Oréal, когато френски съд постанови да бъде поставена под попечителство на дъщеря си Франсоаз и двамата си внука Жан Виктор и Никола Мейерс. Делото за попечителство бе заведено от дъщеря й, която обвини обкръжението на майка си в мошеничество.

Лилиан Бетанкур е родена на 21 октомври 1922 г. в Париж и е единственото дете на Бетси и Йожен Шюлер, който поставя основите на днешната могъща компания, воден от едно наглед обикновено желание – да изобрети и подари на жена си качествена боя за коса. Когато Лилиан е на 5 години, майка й умира. Баща й се заема с отглеждането и възпитанието на момиченцето, което гради силна връзка помежду им. След време Лилиан ще каже „Аз съм преди всичко момичето на татко.”

l'oreal reklami nachalo

Когато е на 10 години, баща й се жени повторно, но продължава да възпитава дъщеря си в дух на трудолюбие и дисциплина.

По това време L’Oreal вече е концерн, който произвежда не само бои за коса, но и първите шампоани в собствен завод с над 100 работници.

Йожен Шюлер показва завиден нюх и паралелно с управлението на бизнеса си, разработва маркетинг стратегии, рекламни слогани и радиоклипове с рекламни песни.

На 15 години Лилиан започва първият си стаж в семейната компания като през ваканциите лепи етикети на шишенцата с бои и лосиони.

Една от най-богатите жени в Европа никога не забравя каква е цената на труда, защото през годините често казва "Пари? Богата? Това са грозни думи. Състояние е по-точно. Това става с късмет!“

lilian-betankur and husband

Заедно със съпруга си


На 25 години се запознава със съпруга си Андре Бетанкур по време на лечението си  от туберкулоза в елитен швейцарски санаториум. Той е три години по-голям от нея и прави завидна обществена и политическа кариера с подкрепата на Фрасоа Митеран - става депутат в Националното събрание, министър, външен министър, сенатор и накрая академик. През 1953 г. се ражда единственото им дете – дъщеря им Франсоаз, която в момента също е член на управителния съвет на L’Oreal.

lilian-betankur and douthter

Заедно с дъщеря си


През 1957 г. 35-годишната Лилиан наследява козметичната империя. Тя успява да наложи компанията в огромен мащаб, с нечуван за времето си пробив на пазара на Изток. Ходът е рискован, но Бетанкур се оказва права в очакванията си и компанията печели повече от Япония и Китай, отколкото в САЩ.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.