„Вярвам, че нищо не преминава безследно и че всяка най-малка стъпка има значение за сегашния и бъдещия живот“ Чехов 8 качества на възпитания човек по Чехов


За някои дефинициите на великия руски класик може да са демоде в свят като днешния.  Не е задължително да сте съгласни с тях, но е добре тези размисли да бъдат прочетени от колкото се може повече хора. Защото няма реална причина да бъдат пренебрегвани и в свят като днешния. И така, според Чехов, възпитаните хора:

1. Уважават човешката личност и затова винаги са снизходителни, вежливи и отстъпчиви. Не изпадат в гняв и негодувание заради дреболии.  Да съжителстват с други хора за тях не е задължение, а когато си тръгват, не казват: „С вас не може и не бива да се живее!” Те прощават и шума, и студа, и прегореното месо, и остротата в думите, и присъствието на всякакви случайности в живота им.

2. Те са състрадателни не само към котките. Боли ги душата и от това, което не се вижда просто с очи.

3. Уважават чуждата собственост и затова плащат дългове.

4. Чистосърдечни са и се боят от лъжата като от огън. Не лъжат дори и за дреболии. Не са бъбриви и не досаждат с откровения, когато не ги питат. Често си мълчат, от уважение към чуждите уши.

5. Не се унищожават, за да предизвикат съчувствие и помощ. Не казват: „Не ме разбират!” Не играят на тънките струни на чуждите души, за да бъдат утешавани и дундуркани.

6. Не са суетни. Не ги интересуват фалшиви ценности като запознанство с някоя знаменитост например.

7. Ако имат някакъв талант, те го уважават. И жертват за него спокойствието си, виното, компаниите, суетата.

8. Възпитават в себе си естетиката. Те не могат да си легнат с дрехите, да дишат спарен въздух, да ходят по мръсен под. И се стараят да укротят и облагородят половия си инстинкт.

Източник: Adme.ru