Жул Верн

Жул Верн

Jules Verne (8.02.1828 - 24.03.1905)


Френски писател, един от най-четените романисти. С неговото име са публикувани над 65 романа и се смята, че е вторият най-издават автор в света след Агата Кристи.
Жул Верн е един от създателите, наричан баща на жанра научна фантастика. Романите му са изградени върху внимателно проучени научни факти и теории, а в тях действието се разгръща чрез полета на въображението. Жул Верн предвижда много научни постижения, включително пътуване в Космоса, пътуване под вода, управляеми ракети.
Смело можем да твърдим, че той е и един от първите футуролози, предсказали научни постижения като полетите в Космоса, изобретяването на управляеми ракети, пътуване под вода.
Творчеството му предопределя това на Хърбърт Уелс, Хюго Гернсбек, Артър Конан Дойл, Едгар Райс Бъроуз, Емилио Салгари.


Jules Verne 1
Интересен, но малко известен факт е, че великият писател е посветил роман на България и на нейното национално-освободително движение - „Дунавският лоцман“ („Дунавският лодкар“), който излиза през 1908 г., три години след смъртта на писателя. Главният герой в него е от Русчук, участник в Априлско въстание и Руско-турската освободителна война.


Полетът на въображението и мечтите му е толкова стремителен, че е увековечен дори в надгробния му паметник, изобразяващ скулптора, която отмества каменната плоча и протяга ръка към звездите. Да го последваме.


vern grob
"За свободата си струва да се плати…"
"Всичко, което някой може да си представи, друг може да го направи."
"Можем да се противопоставяме на човешките закони, но сме безсилни пред законите на Природата."
"Работата е моя жизнена функция. Когато не работя, не чувствам в себе си никакъв живот."
"Няма такива обстоятелства, при които човек да има право да посяга на свободата на себеподобните си."
"Всеки човек, превъзхождащ другите по интелект и нравствени качества, освен за своята воля и желания отговаря и за другите."
"Ще дойде време, когато науката ще изпревари фантазията."
"Хайде, приятелю, прогони своите тъжни мисли! Иначе тези хора, дошли отгоре, ще помислят, че завиждаме на съдбата им." – из романа „Черна Индия”
„...Защото е напълно естествено един човек да се пожертва заради двама други. Това е математически вярно!“ – из „Пет седмици в балон”


"И най-перфектната жена има недостатъци!"
"Съзидателната сила на природата все още е по-голяма от разрушителната сила на човечеството."
"Когато сърцето се бори с разума, разумът рядко побеждава."
"Хората, които се иронизират, винаги казват истината."
"Човекът ще измисля машини, докато те не го погълнат."
"Миризмата е душата на цветето."
"Морето е вечно движение и любов, вечен живот."


"Фигаро" припомня 5 от фантазиите му, които са се превърнали в реалност:

1. Изкуственият спътник
Професор Шулце създава неволно първия изкуствен спътник в „Петстотинте милиона на Бегюм“, публикувана през 1879 г. Спутник, първият изкуствен сателит е изстрелян в орбита от СССР на 4 октомври 1957 г. от космодрума в Байконур. Той тежи 83 кг и е с размер 58 см в диаметър.

2. Човек в космоса
В „От Земята до Луната“, отпечатана през 1865 г., Жул Верн си представя човека в космоса. На 12 април 1961 г. руският космонавт Юрий Гагарин, тогава 27-годишен, става първият пътешественик в космоса. На борда на капсулата Восток, която тежи 4725 кг той прави първата обиколка на земята за 1,48 часа.

3. Първата атомна подводница
В „20 000 левги под водата“, издадена през 1869 г., в описанието на подводницата „Наутилус“ откриваме характеристиките на първата американска атомна подводница. Тя получава същото име като кораба на Жул Верн и е пусната на вода за пръв път на 17 януари 1955 г.

4. Употребата на алуминий
Капсулата, носеща астронавтите в „Около Луната“ (1870), е от алуминий. Използването на този метал започва чак през 1920 г., когато модернизацията прави производството му по-евтино. И когато прекалено ниското му тегло е компенсирано със сплави. Аерокосмическата индустрия разчита на алуминия (и сплавите с алуминий) заради тяхната устойчивост на корозия, лекота и много ниска плътност.

5. Първият полет до Луната
Във въображението на Жул Верн машината влиза в орбитата на Луната. Върти се като орбитална станция. На 24 декември 1968 г. американските астронавти от мисията Аполо 8 - командир Франк Борман и пилотите Джеймс Ловел и Уилям Андерс, осъществяват първия пилотиран полет около Луната. Те са първите хора, видели обратната страна на земния спътник.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.