Харпър Ли е американска писателка. Известна е с творбата си „Да убиеш присмехулник“ - една от класиките в американската литература, която печели Пулицър и е обявена за най-добрия роман на всички времена във Великобритания. Книгата е в списъка на най-влиятелните книги във Великобритания проведена през 2014 г.

Новината е, че книгата има продължение. "Go Set a Watchman"  Ще се появи по книжарниците в САЩ на 14 юли 2015 г.

presmehulnikТова ще бъде втората издадена книга на Лий. Издателят планира първият печат да е от 2 милиона копия.
Книгата „Да убиеш присмехулник  е била написана в средата на 50-те години на 20 век – в разгара на движението за граждански права, Южните щати. Вторият роман разказва за събития, които са се случили 20 години след тези в „Да убиеш присмехулник“. Въпреки това предстоящият роман е написан преди световноизвестната книга. Действието на романа се развива отново в Мейкомб, Алабама, когато Скаут, главната героиня от "Да убиеш присмехулник", е пораснала, живее в Ню Йорк, и се връща да види баща си, Атикус Финч.
В свое изявление писателката заяви, че издателят й по онова време е бил завладян от детските спомени на героинята Скаут и е накарал Лий да напише нов роман от нейна перспектива. „Тъй като това бе първата ми книга, направих както ми препоръчаха“, казва 88-годишната Лий.

източник http://www.theguardian.com/books/2015/feb/03/harper-lee-new-novel-to-kill-a-mockingbird