Ярослав Хашек (30 април 1883 – 3 януари 1923) е чешки писател. Автор е на много произведения - художествени и публицистични. Най-известната му творба е сатиричният роман "Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война", в който главен герой е мобилизираният в Първата световна война Йозеф Швейк.

Роден е в Прага в семейството на беден учител. За участие в политическа демонстрация е изключен от гимназията. От 1903 г. се отдава изцяло на литературна дейност. Като юноша обича много да пътува и за няколко години обикаля Австро-Унгария (Словакия, Унгария, Галиция, Южна Полша), Балканския полуостров (през 1903 г. няколко седмици пребивава в България и написва фейлетон за пътуването си от Никопол до Русе), Венеция, Бавария.

През 1921 г. започва да публикува своето най-значимо произведение „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“. Оригиналното издание на романа е богато илюстровано от чешкия график Йозеф Лада. С тези илюстрации Лада става световноизвестен. От романа излизат четири части, но той остава недовършен. На български романът е преведен великолепно от големия славист проф. Светомир Иванчев.

shveik
1. Скромността краси мъжа, но истинският мъж не носи украшения.
2. Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт.
3. В лудницата, както и в парламента, всеки говори каквото му дойде наум.
4. След разврата и оргиите винаги идва моралният махмурлук.
5. Няма мръсни думи, има мръсни хора.
6. „Л..но“, каза той, колкото да завърже разговор.
7. Не е на добре, когато човек изведнъж започне да философства – това винаги намирисва на делириум тременс…
8. „От стените на полицейското управление се носеше духът на чуждата на народа власт“.
9. На всичко трябва да се гледа безпристрастно. Всеки може да сгреши, а ако започнеш прекалено дълго да мислиш за нещо, навярно вече грешиш.
10. Най-хубавото в този живот е да се правиш на идиот.