Ърнест Хемингуей


Ernest Hemingway Роден на 21 юли 1899 г в Оук Парк, щат Илинойс, САЩ в семейство на лекари. Още в детството си четял много книги и се увличал по лов и риболов. Като ученик пише репортажи за училищния вестник. Именно тогава решава да стане писател. Първите му разкази се появяват през 1916 г.

Постъпва в университета в Канзас Сити, работи като репортер към местния вестник. По време на Първата световна война служи в Италия. През 1918 г е тежко ранен и се връща в СА. Получава медал „За смелост“ и „Военен кръст“

След войната работи като журналист в Чикаго и Торонто. Пише разкази. След това пристига в Париж, заедно с жена си и се посвещава на писането.

През 1926 г е публикуван  романа му „Слънце изгрява“, който носи на Хемингуей първия успех като писател. През 1927 г излиза сборника разкази „Мъже без жен“, а през 1933 – „Победителите нищо не получават. Ярки драматични разкази като „Убийци“, „Снеговете на Килиминджаро“ привличат вниманието и на читателите и на критиците.

Грандиозен успех му носи „Сбогом на оръжията“ който излиза през 1929 г.

През 1930 г. се завръща в САЩ. Хемингуей пътува много, което намира отражение в неговото творчество. В този период написва „Зелените хълмове на Африка“ 1932 г., „За кого бие камбаната“ 1940 г.

През 1953 г получава Пулицър за „Старецът и морето“ 1952 г. е написана повестта. А през 1954 г Нобелова награда за литература.

По-късно живее в Африка и много пътешества из Африка.

В края на живота си страда от диабет и хипертония, но лекарите обръщат повече внимание на неговите мними „психически разстройства“ Уморен от постоянните мъчения на 2 юли 1961 г Хемингуей се застрелва без да остави предсмъртно писмо.


Пет съвета на Хемингуей за доброто писане


За разлика от повече белетристи днес, пищещи “цветуща” проза, Хемингуей създава творби с изключително изчистен стил.

1. Използвайте кратки изречения

Хемингуей е прочут с минималистичния си стил на писане, който се противопоставя на помпозните и претрупани прилагателни и попада право в целта. Накратко, писателят пише  простичко и гениално.

Може би най-точната демонстрация на кратко изречение била когато той бил предизвикан да разкаже цяла история само с шест думи:

Продават се: бебешки обувки, никога неизползвани.

2. Използвайте къси заглавни параграфи.

3. Използвайте убедителен език.

Ето го обяснението на Дейвид Гарфинкъл върху този съвет:

Езикът трябва да е силен, мощен. Убедителният език идва от страстта, концентрацията и стремежите. Той е разликата между доброто изпълнение и опитването да изместиш скалата и реално потенето, сумтенето, измъчването на мускулите до пълно изтощение… и преместването на проклетия камък!

4. Бъди позитивен, не негативен

Хемингуей изобщо не е най-милият човек в света, какво има предвид под бъди позитивен? Общо взето, човек трябва да казва ,че нещо Е, вместо, че НЕ Е.

По примера на Майкъл Фортин:

Когато твърдиш, че нещо НЕ Е, това може да се приеме по неправилен начин, тъй като има силно изразена способност да настройва чуждата мисъл. Ако ви кажа, че при зъболекаря НЕ боли, вие все пак ще обърнете вниманието си към “БОЛИ” от тази фраза.

5. Винаги имайте повече от четири правила!

Всъщност Хемингуей е имал само четири правила при писането и това били тези, дадени му от репортер в Канзас Сити СТар през 1917г. Но, както всеки блогър и писател знае, никога няма да се справиш, ако следваш само четири съвета.

И така, за да направя съветите пет, се наложи да се разровя по-дълбоко, за да разбера най-важните писателски насоки на Хемингуей:

“Аз пиша една страница по майсторски начин и още деветдесет и една, които са боклук.” Споделя писателят на Скот Фицджералд през 1934г.

Идеите за писане на Хемингуей са по статия на Браян Кларк