Хенрик Сенкевич

Хенрик Сенкевич
Хеенрик Сенкевич (Henryk Sienkiewicz ) (5 май 1846 г. - 15 ноември 1916 г.) е полски писател, автор на исторически романи, публикувани в подлистници и популярни и до днес („С огън и меч“, „Пан Володиовски“, „Потоп“, „ Quo vadis?“, „Кръстоносци“). По тях са създадени ред филми.
През 1905 г. получава Нобелова награда за литература

Връх в творческия път на Сенкевич са неговите исторически романи. Романите първоначално излизат като подлистници в пресата и така си спечелват огромна популярност. За пръв опит в жанра се смята разказът „Татарски плен“ (1880).

В трилогията „С огън и меч“ (1884), „Потоп“ (1886) и „Пан Володиовски“ (1888) Сенкевич въвежда печелившата уолтър-скотовска схема на баланс между историческата и авантюрната сюжетна линия.
Със сходен белетристичен метод Сенкевич подхожда и към следващия си изключително успешен роман – „Quo vadis“ (1896). Тук реконструирането на римската история и на автентичния живот в империята върви ръка за ръка с личните перипетии и гоненията срещу първите християни.
Като шедьовър на своя живот Сенкевич подготвя романа „Кръстоносци“ (1900), посветен на Грюнвалдската битка.

Известната в България като „Стас и Нели“ детска повест на Сенкевич носи оригиналното заглавие „През пустини и джунгли“ (1912) и разказва приключенията на взетите в плен от арабите полско момче Стас Тарковски и английско момиче Нели Раулинсън, които успяват да избягат от своите похитители и поемат през джунглата и пустинята да търсят спасение... Популярен е и един друг, много тъжен, разказ за деца на Санкевич - Янко Музикантът

 

senkevich 1

  • Ако слепец се препъне в камък и падне на пътя, винаги ругае камъка, въпреки, че виновна е слепотата му.  • В мен има двама души — актьор и зрител. Често зрителят е недоволен от актьора.  • В света на злото, глупостите, неувереността и съмненията, наричан съществуване, има нещо за което си струва да живееш, и което несъмнено е силно като смъртта: това е ЛЮБОВТА.  • За смъртта не си струва да мислим, защото тя и без наша помощ сама мисли за нас. — Quo Vadis  • Свобода е правото да вършиш това, което искаш, и да не пречиш на другите да вършат това, което искат.  • Хората се сближават от ученическата скамейка и други нещастия.


 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.