Характерът, сам по себе си, не води до щастие. Начинът на мислене, на поведение, вярвания и специфични действия, могат или да ви накарат да се чувствате нещастни или точно обратното - да летите от щастие, н характерът си остава най-важният компонент, за да можете да живеете щастлив живот.

Защо характерът е важен? Има значение кои сме. Има значение как се отнасяме към другите хора. Чувствата, които изпълват сърцата ни, имат значение. Нашите ценности, това, в което вярваме, и начина по който живеем живота си наистина оказва влияние на това дали сме истински щастливи или не. Чертите на нашия характер и начина, по който ги развиваме могат да ни помогнат по пътя към откриването на истинското щастие.


  1. Смелост


Смелостта, това е съпротива на страха и контрол над страха, а не отсъствие на страх. – Марк Твен

Страхът е най-големия крадец на щастието. Той се промъква през отворените врати и краде от нашата решителност, отдаденост и възможността ни да продължим до края и да не се отказваме.

Смелостта ни позволява да преосмислим нашата зона на комфорт, да се свързваме с други хора, да попадаме във вълнуващи ситуации, да прегърнем живота, да приемем болката и неизбежните промени и трудности в живота ни. Без смелостта щастието е малко повече от илюзия, един постоянен мираж, облак дим, който се изпарява във въздуха при първото предизвикателство.

  1. Търпение


Търпението е да чакаш. Но не да чакаш пасивно. Това е мързел. Това е да продължаваш да се движиш, когато движението е трудно, бавно, болезнено – това е търпението.

  1. Благодарност


Благодарността превръща болката от спомените в блажено щастие. - Д. Бонхеффер

Да си благодарен, значи да виждаш доброто, а не лошото, да виждаш цветното, а не сивото, красивото, а не грозното. Това е великолепната възможност да виждаш колко красив е в действителност животът, дори когато нещата не се случват, точно както сме го планирали. Да се научиш да бъдеш благодарен изисква желанието да виждаш това, което понякога е трудно да бъде видяно

  1. Любовта


Тъмнината не може да прогони тъмнина; само светлината може да го направи. Омразата не може да прогони омраза; само любовта може да го направи. - Мартин Лутър Кинг

Колкото повече любов бие в сърцата ни, толкова по-щастливи и жизнерадостни ще бъдат сърцата ни. Колкото повече обичаш живота, толкова повече живота ще ти отвръща с любов.

Любовта ни помага да приемем, да търсим, да откриваме най-доброто у другите хора. Това просто е по-добрият път към щастието, отколкото алтернативния.

  1. Опрощението


Да простиш е най-висшата и най-красива форма на любовта. В замяна ще получите несметен мир и щастие. – Робърт Мюлер

Няма нищо, което да благоприятства постигането на щастието така, както възможността да простиш бързо, спонтанно и непринудено.

Хората, които не умеят да прощават не могат да опознаят щастието, мира, радостта, спокойствието, удоволствието от това да простиш грешките на другите. Невъзможността да простим пази сърцата ни като в затвор, държи ги недалеч от щастието, това ни е в тежест всеки ден.

 

Толкова много мастило се е изписало за силата на позитивното мислене и оптимизма. Колко е важно да запалите в себе си страстта в търсенето и опитите  да живеете щастлив живот. Важното е, че за да сме щастливи трябва да полагаме усилия и да работим върху себе си, върху характера ни, и така по пътя ще открием истинското щастие.

И най-красивото нещо в живота е, че ние, хората можем да се променяме. Може да се учим, да се развиваме, да съзряваме, и да изграждаме черти на характера, които все още не сме развили. Всичко, което е нужно е малко смиреност, желание да започнеш и решителност да видиш отвъд. Сами най-добре ще решите върху кои черти на характера е важно да работите, за да вървите по пътя си щастливи.

По материали marcandangel.com