14 романтични идеи е проект в който поканих мои познати, които умеят да творят и създават красота. Илияна Брьомер за някои тя е позната от форумите за цветя – обича ги и опитва да създаде най-красивата и романтична къща с градина в сърцето на Родопите. За други тя е майсторката, която стои зад блога Edel art 

Да, Илияна умее да шие и да създава красота. Запозна ни Facebook и дори имахме нашата среща в София. Самата среща беше романтична. Дотолкова, колкото беше късна есен, в София валеше дъжд, локвите бяха огромни, намерихме си местенце и си говорихме дълго за децата, за дома, за пътувания, малко за хората, повече за красотата, която имаме и създаваме за да бъде света едно по-красиво и уютно място за нас, за любимите ни хора, за всички хора.

Перфекционист и човек на детайла, Илияна докато шие нормандското си одеяло, подготви един урок за всички вас, които умеете да шиете и и искате да изненадате любимия човек с това как да направите сами Сърце от плат. Сещате се от онези дето ги продават в малките арт магазинчета.

Как да направим сърце за подарък


Всъщност, сърце може да бъде подарено винаги и по всякакъв повод, така, че ... да се захващаме на работа!
Вариантите и материалите, от които може да бъде изработено са плат или филц , украсата му - панделки, шевици, дантели, ширити, перли, висулки всякакви... и.... каквото още фантазията ви пожелае.


edel

Аз ще използвам памучен плат в нежна щампа, сатенена  и шифонена панделка, мъниста за бродерия, мулине и  силиконова вата-пух за пълнене на сърцето (това, с което са напълнени възглавниците за декорация, ако не намерите специално такъв на грамаж, може да си купите евтина възглавничка- пълнеж от магазините и да използвате нейната вата.

edel 1

Първо е необходимо да си нарисуваме или откопираме шаблона на нашето сърце върху хартия. Аз лично си ги рисувам сама и моите са със закръглена  форма, съществува вариант и на издължени сърца, аз лично предпочитам тези, с по- заоблена форма.

edel 2

След като сме начертали модела върху хартия, го изрязваме и откопирваме върху плата- веднъж от лицевата му страна и втори път- от опъковата. Ако шаблона е напълно симетричен, се копира два пъти едната страна.

edel 3

Оставяме резерв за шева (стандартно крачето на повечето машини е с ширина 0,75 см, за това е и приетата резерва на плат извън очертанието на модела). Може да се остави и по-голям резерв, но трябва да внимаваме  да не е много малък, за да не се изпрошне после плата по шева ни.
Изрязваме очертаните две страни на сърцето с резервата и ги обръщаме с лицевите страни навътре.

edel 4

Изрязвам панделка с дължина около 35-40 см - тя ще ни служи за закачване на сърцето, прегъвам я на две  и  я поставям така, че тя да лежи  на купчинка  вътре между двете половинки, а краищата да стърчат навън по около 1 см в горната вдлъбина на сърцето, като я фиксирам с карфица.

И така, готови сме да пришием двете части на нашето сърце. Това може да се направи както на машина с прав тегел, така и на ръка  - бод зад игла използвам аз, а във Франция в клуба по пачуърк  жените използват много ситна тропоска - аз не й се доверявам  на здравината обаче.

Аз реших, че ще изработя две сърца - едното с малко по висока сложност и двуцветна една страна. Вие ще решите с кое сърчице ще ви е по-лесно да се справите.
Започвам шева  на два- три сантиметра от долния край и го завършвам така, че между началния и крайния бод да остане незашито разстояние от около 3-4 см - това е процепа, през който ще напълним сърчицето със силиконовия пух.
След като съм пришила двете части, правя няколко клиновидни нарязвания на сърцето в най- заоблените и най- вдлъбнатата му части.

edel 5

Това се прави с цел да не гърчи плат в тегела и обръщам сърчицето на лицевата му страна, като избутвам внимателно и изпъвам хубаво плата при шева.
При второто сърце разликата е само в изработката на едната страна, всичко останало е еднакво.

edel 1

Тъй като ше избродирам памучната шевица с маниста, правя го преди да съм съшила двете части, накрая в левия край пришивам и едно метализирано сърце и малка панделка над него.

edel 2

Идва ред на фльонгата, която аз поставям в най-вдлъбнатата част на сърцето, изработена е от една сатенена и една шифонена панделки, аз имам специален уред за направа, но вие можете да помолите някой да ви услужи с двата си показалеца и на тях да завържете вашите панделки, които да пришиете после на сърцето.

edel 13

За да прикрия тези шевове, пришивам няколко мъниста под форма на цветче.

edel 14

Понеже ми се стори много постно, добавих една пеперудка и няколко мъниста в прозрачен цвят, в тичинките на цветенцата  на лицевата стрна- така те попадайки под светлинен лъч дискретно пробляскват.
И така, моите сърчица са готови, надявам се и вие да се справите с вашето. И... празника може да идва смело, ние си имаме ''сърдечен подарък :).

Благодаря на всички, които търпеливо следваха стъпките ми! Искрено се надявам, че поне един човек ще се престраши и ще ушие сам своето първо сърчице, а стори ли го... и тук важи принципа на храненето :" Апетита идва с яденето!"  Сами няма да се усетите колко сърчица след първото ще направите и колко смело ще експериментирате/ в това отношение сърцата са благодатно нещо.

edel 16

Това са  коледни малки сърчица  - за подаръчета.


edel 17


Това е възглавница с форма на сърце


edel 15И още мнооого сърца за различни хора и поводи.