Преди две години дъщеря ми имаше абитуриентски бал. Роклята избрана, според нейния вкус и това какво е актуално в момента. Тази рокля така и си остана в гардероба и стои. За бала на сина постъпихме малко нетрадиционно, защото събитията бяха такива, че есента на 12-ти клас като част от състезание в Копенхаген имаха вечеря с датския престолонаследник и ситуацията задължаваше. На бала отиде с този костюм и с нова риза. Този костюм за него стана като дреха за официални поводи, като за връчването на дипломите в университета.

Може би избора на костюм за абитуриентския бал за момчетата да е по-лесно, а за момичетата по-трудно. Защото всяка иска да бъде като в песента:

Аз ще бъда с чудна рокля 

ших си я сама.
С къдри от звезди ще блестя
Как мечтая, че ще бъдеш с мен прекрасна ти,
за да танцувам само с теб!

През пролетта на 2016 г. се наблюдава една нова тенденция, която става все по-масова - абитуриентки да продават балните си рокли в интернет. Месец преди важното събитие за зрелостниците онлайн търговията процъфтява.

Офертите в двата най-големи сайта за безплатни обяви са над 5000, а най-атрактивните предложения се разграбват за часове.

Тоалет втора ръка излиза два-три пъти по-евтино. Цените започват от 40-50 лева за по-стари колекции и стигат до 700-800 лева за рокли на известни български и световни дизайнери.

В обявите си продавачите прилагат снимки от балната вечер, подробно описание на размерите и материалите, от които е изработена роклята, както и цената, за която е закупена.

В борбата за вниманието на кандидат-купувачите момичетата дори посочват точно колко часа е носен тоалетът и сипят възхвали за качеството и удобството му.

"Прекрасна и удобна рокля с камъни Сваровски. Купих я през миналата година за 500 лв., продавам я за 150 лв. Носена е само няколко часа", гласи една от многобройните обяви.

За да си подсигурят връщане на инвестицията веднага след бала, някои по-находчиви абитуриентки вече продават роклите, които още не са обличали. В обявите си те посочват датата, след която тоалетът може да бъде закупен. Обещават да е в добро състояние и почистен, като дори предлагат предварителна среща за проба.

Цените на тоалетите от тазгодишните колекции са по-високи - започват от 150-200 лева и достигат до 500 лева.

Има оферти и за момчета. Абитуриентските костюми започват от 70 и достигат до 450 лева. Продават се и обувки, ризи, колани и вратовръзки, като цялостен тоалет може да се намери и за 150-200 лева.

Източник "Труд" Роклята за бала 3 пъти по-евтина на старо

снимка: това излиза при търсене на "бална рокля продавалник" в базар.бг