Изложба "Великденски яйца от Чехия, Словакия и България"


Изложба "Красота от близо и далеч. Великденски яйца от Чехия, Словакия и България" се открива в залите на Националния етнографски музей при БАН на 1.04.2015 г. от 17.00 ч. и ще може да се види до 30 април.

Експозицията е посветена на великденските обичаи и традиции на трите славянски народа. В центъра на изложбата са писаните яйца за Великден. Показани са около 300 образци на яйца, рисувани и украсени чрез различни традиционни и модерни техники, прилагани в Чехия, Словакия и България.

Една от идеите на изложбата е да представи на публиката богатството от орнаментални техники и мотиви, на декоративни стилове в трите славянски страни, както и разпространението им, за да разкрие техните общи черти, отлики и специфика. Представени са около 24 различни техники за украсяване на яйца за Великден.

Всяко шарено яйце символизира възкресението, живота, любовта, а според изписването си носи и своето послание за здраве, дълголетие, късмет и благоденствие.

Изложбата е подготвена от Сдружението на чехи, словаци и приятели в Пловдив, от Историческия музей във Велинград, от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, със съдействието на Чехословашкия клуб "Масарик" в България.

От 7 до 9 април експозицията ще бъде съпътствана с представяне на традиционни български и чешки техники за изписване на великденски яйца.

 

Информацията е на БТА