14 начина да сте по-щастливи на работа


Да бъдеш удовлетворен от работата, която имаш е част от това да бъдеш щастлив. А това в голяма част зависи от това как управляваш своите очаквания и емоции, както и от емоциите на хората около нас. Ако се научим да управляваме собствените си емоции може да бъдем много по-щастливи и в личния живот и на работното си място. За да постигнете това, трябва да развивате емоционалната си интелигентност. Това са съветите на  Роб Шер, президент на консултантската фирма „Шер Груп”.

 1. Отстоявайте себе си Изразявайте чувствата и мислите си с увереност, но без непременната нужда да „победите” в дискусията.

 2. Познавайте себе си Разберете какво чувствате във всяка ситуация и защо ви заливат подобни емоции.

 3. Съчувствайте Разбирайте и оценявайте чувствата на другите, дори и те да не съвпадат с вашите собствени.

 4. Фокусирайте се върху решението Вместо да се оплаквате за проблемите, изолирайте ги и генерирайте ефективно решение.

 5. Оценявайте Позволете си да се наслаждавате на работата си, на присъствието на колегите си и на непрестанните предизвикателства, които ви носи професията.

 6. Бъдете горди и скромни Оценявайте силните и слабите си страни реалистично, гордейте се с качествата си и приемайте спокойно неизбежните си ограничения.

 7. Мислете за израстване Следвайте начинания, които ще доразвият способностите и талантите ви.

 8. Бъдете независими Сами ръководете и контролирайте мислите и действията си.

 9. Комуникирайте Създавайте и поддържайте емоционална близост с хората около себе си посредством смислени и сближаващи разговори.

 10. Бъдете реалисти Правете разлика между емоционалните си преживявания на случките и самата обективна реалност.

 11. Бъдете гъвкави Нагаждайте емоциите и поведението си според променящите се ситуации и условия.

 12. Бъдете оптимисти Запазвайте позитивната си настройка дори когато нещата не вървят така, както сте ги планирали или както сте се надявали.

 13. Издържайте Научете се да понасяте трудностите, стресовите ситуации и силните чувства.

 14. Бъдете предпазливи Регулирайте емоциите си мъдро и винаги устоявайте на изкушението да действате прибързано. Александър Македонски е броял до 30 всеки път, преди да направи или каже нещо, което би могло да има отражение върху неговия или нечий чужд живот. Последвайте примера му.


Inc.com