Парижката света богородица

Парижката света богородица

Парижката света богородица


Има ли книги, които са велики? Има и Парижката света богородица, е една от тях. Чела съм я първо на руски, след това в оригинал, може да се намери онлайн на бг и да се прочете. Започва така:
Когато преди няколко години посети, или по-скоро основно претърси „Парижката света Богородица“, авторът на тази книга откри в тъмния ъгъл на една от кулите следната дума, издълбана в стената от нечия ръка:
СЪДБА…..“
И образи, които ще останат с вас, образи красиви в съвършенството си като Есмиралда, будещи въпроса „Защо“ на Квазимодо, защото животът не е справедлив. Не е…


Notre_Dame_de_Paris


Антъни Куин като Квазимодо и Джина Лолобриджида, като Есмералда във френската екранизация на романа от 1957 г.


Книгата вижда бял свят на 16 март 1831 г. в Париж предизвиква незабравимо впечатление на читателите. В романа Юго възкресява бурния живот на френската столица през XV век. Събитията се развиват на фона на катедралата Нотр Дам, която сякаш е действащо лице в романа. И това не е случайно. Нотр Дам, не е само географски, това е и духовния център на Париж.

notre dame


Днес пред катедралата може да наблюдавате туристи от цял свят, как стъпват на една плоча и се завъртат. Вярва се, че който го направи отново ще се върне в Париж.
Над книгата Юго работи от 25 юли 1830 г. до 14 януари 1831 г. С прекъсване от няколко месеца – Юлската революция – това е периода на смяната на монархията, който е представен в


svobodata vodi naroda


картината на Йожен Дьолакроа Свободата води народа


Какво казват критиците за романа на Юго? Че е архаичен и съвременен… Но какво казват критиците не е толкова важно, защото това е книга, която дали ще е прочетете като ученик, през младостта или по-късно – винаги докосва, оставя следа, откровение е… Tова е шедьовър, не само на романтизма. В нея Юго е прелистил книгата на вековете, за да даде живот на образите, които живеят.
Създава чудовищния контраст на външната грозота (Квазимодо) и на красивото (Есмиралда), за да се стигне до победа на доброто.

kvazimodo

Въздействието на образите е много голямо и в мюзикъла Notre Dame de Paris



0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.