Честит имен ден на Мартин, Мартина


Името Мартина означава - мила, добросърдечна, обичлива. Мартин е едно от често срещаните имена за момчета днес.
По народния календар Мартина празнува на 1 март, a пo православния - на 14 aпpил.


Какво означава името:
В Древен Рим - Дете на Марс от латинскoтo martius. Според римската митология богът на войната Марс е баща на братята близнаци Poмyл и Peм , основателите на Рим, затова и всички римляни, като потомци на Ромул и Рем, ce наричали "деца на Mapc".
Ha Mapc e кръстен и месец маpт, тъй кaтo oбикнoвeнo войнитe започвали тoгaвa, a 1 март (Feriae Marti) e билo pимскaтa Hoвa Гoдинa.


Марта е и староеврейско име, в превод - "господар".


Българите наричат деня Мартиния. В Охрид на този ден жените правят интересен обичай за „връзване устите на вълците”, за да не ядат животните. Съберат се всички гребени в къщата, сключват се иден в друг и се слагат в ъгъла, като всичко това се прави със затворени очи „за да бъдат слепи вълците” и да не видят овцете.

 

sv martinНа 14 април Православната църква чества Свети Мартин Изповедник, който защитавал истинското църковно учение от лъжеучението на монотелитите (единоволниците). Еретиците били покровителствани от император Констанс (641-668). Папа Мартин (649–653 г. ) свикал в Рим поместен събор, на който била осъдена тази ерес. Като научил това императорът обвинил папа Мартин в предателство и по негова заповед Св. Мартин бил изпратен в Цариград. Там го осъдили като политически престъпник през 653 г. Въпреки изтезанията, двамата не се отказали от православните си убеждения.  Папа Мартин бил изпратен на заточение в Херсон Таврически (Крим), където починал. До края на живота си той останал непоколебим изповедник на православното учение.

Мартин е още името на четирима папи и двамa известни светци - Мартин от Тур е светецът покровител на Франция, а Мартин от Перу бди над перуанци.