Световен ден на медицинските сестри


На 12 май се отбелязва Световния ден на медицинските сестри. На тази дата е родена Флорънс Найтингеил, смятана за основател на модерното сестринство и за една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена. Наричат я „Дамата с лампата“, защото смята, че работата на медицинската сестра продължава и нощем.

Световният ден на сестринството се чества от 1965 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Той се отбелязва в страните от цял свят, за да  се почете приносът на сестрите към обществеността.През 1974 г. се избира датата 12 май, когато е родена почитаната сестра Флоранс Найтингел.

Организираното сестринско движение в България води началото си от 1993 г. За съжаление, броят на медицинските сестри, акушерки и професионалисти по здравни грижи у нас достига критичен минимум през 2015 г. Тревожи дефицитът на уважение към професията, неадекватното заплащане, свръхнатоварването и нарушенията в предоставянето на здравни грижи като резултат от първите три.

Статистиката у нас наброява 26 200 медицински сестри в работоспособна и 3500 в пенсионна възраст. Реалната цифра, от която имаме нужда обаче, е 55 000 медицински  сестри и още 12 000 професионалисти по здравни грижи. В Европа, на всеки 1000 души население, се падат по 7 медицински сестри, докато в България те са два пъти по-малко

През 2016 г. 11 хиляди медицински сестри не достигат в българската здравна система. В същото време 13 хиляди професионалисти по здравни грижи работят извън страната. Данните са на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

При  570 лв. средна работна заплата в сектора у нас, в други държави тя е между 1200 и 2500 евро,обясни председателят на асоциацията Милка Василева пред БНР:

Медицинските сестри за 23 800. Съгласно Националната здравна карта има липса на минимум 10 800 медицински сестри. Това е първото официално признание за недостиг на медицински сестри в България. Около 13 хиляди медицински сестри работят зад граница, като половината от тях са успели да получат признаване на своята професионална квалификация и работят като медицински сестри и акушерки. Останалата част, почти 50%, работят като помощник медицински сестри и болногледачи в различни лечебни заведения.

Флорънс Найтингейл
Гениална в организацията и нововъведенията, Флорънс Найтингеил допринася за пълната промяна във възгледите към професията, като я превръща в ценна и уважавана от обществото. Флорънс Найтингеил прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война, 1854 г. Тя ръководи група от медицински сестри, обучени от нея, като изцяло поема под свои грижи медицинския комплекс на болницата Скутари - Турция, независимо от скептицизма на лекарите. Благодарение на установените от Найтингеил стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дезинтерия войници, смъртността спада от 42% на 4%.
Постижението я превръща в национална героиня на Англия.
През следващите 16 години, след войната основателката на сестринството се заема с реформа на медицинското обслужване и общественото здравеопазване.
Тя пише няколко книги — "Бележки за факторите, влияещи на здравето, ефективността и управлението на болниците на британската армия" (Notes on Matters Affecting the Health, Efficiency and Hospital Administration of the British Army, 1858) и "Как да се грижим за болните" (Notes on Nursing: What It Is and What It Is Not, букв. Бележки върху здравната грижа за медицински сестри: какво е и какво не е?, 1860).

През 1910 г. Флоранс Найтингел предлага следния текст на

Сестринската клетва
"Тържествено обещавам пред Бога и в присъствието на това събрание да прекарам живота си в чистота и вярно да практикувам професията си. Ще отбягвам от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито съзнателно ще раздам, някое вредно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да поддържам и издигам състоянието на професията и ще държа в тайна всички поверени ми случки, както и всички семейни работи, дошли до моето съзнание, при практикуване на професията ми. Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа.".


Една година по-късно основава и първото светско сестринско училище „Найтингеил“ и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас“ в Лондон. Флорънс Найтингеил оказва дълбоко влияние върху болничното обслужване и придава благородство на сестринската професия, продължаващо и в наши дни.


Според американска класация поради широкия диапазон на задължения и способности, които има медицинската сестра, професията е в челните позиции на 10-те най-престижни професии, заедно с тези на учения, лекаря, полицая и свещеника.