Профилактика на рак на кожата

Профилактика на рак на кожата

На 13 май 2015 г. ще се проведе Национална кампания за профилактика на рак на кожата Евромеланома 2015


Кампанията за профилактика на кожния рак се провежда за десета поредна година. На 13 май около 200  дерматолози от цялата страна ще прегледат и консултират безплатно хора, които са забелязали  съмнителни образувания по кожата си.

Ако сте забелязали съмнителни образования върху кожата си и искате да се консултирате със специалист може да изберете по град и лекар на сайта дерма.бг  Национална кампания за профилактика на рака на кожата Евромеланома

Кампанията е насочена само към образувания на кожата (бенки, пигментни петна), подозрителни за кожен рак.


В България тенденцията за повишаване на заболеваемостта от рак на кожата съответства на световната тенденция. Честотата на малигнения меланом и немеланомните кожни тумори се е утроила в периода 1970-2010 г., като по-засегнати са мъжете. Голяма част от случаите на рак на кожата са открити при пациенти, потърсили дерматологична помощ поради други оплаквания, нямащи връзка с рака на кожата.

Евромеланома е пан-европейска кампания за профилактика и превенция на рака на кожата. Кампанията стартира Белгия през 1999 г. Днес в 29 европейски страни - Швеция, Кипър, Малта, Ирландия, Русия и др. От 2006 г. насам, ежегодно се провежда и в България.

Инициатива се води от група европейски дерматолози, които работят безплатно, за тази кауза. Заедно с ежегодните кампании те се стремят да осигурят и достъп до актуална информация относно това:

  • какво представлява рака на кожата

  • как може да помогнете на себе си и вашите деца, за да намалите риска от развитието му

  • информация за слънцето и ултравиолетовата радиация, както и най-разпространените митове за получаване на тен и др.


Ракът на кожата се развива предимно по откритите части на тялото, по-често при хора със светла кожа и склонност към лесно изгаряне и трудно придобиване на тен. Доказано е, че прекомерното излагане на слънце е свързана предимно с развитието на плоскоклетъчен карцином.

Факторите, които допринасят за повишен риск от развитие на базалноклетъчен карцином са напредналата възраст, както и честотата на предходните слънчеви изгаряния. По-често се наблюдава при мъже.

Най-важният фактор за широкото разпространение на кожния рак от факторите на околната среда безспорно е неконтролираното излагане на слънце и/или източници на ултравиолетова радиация - например солариум. Наблюденията показват, че съществува директна връзка между активността на слънчевото греене и честотата на рака на кожата. Тази асоциация се вижда най-ясно в Австралия, където честотата на рака на кожата е с мащабите на епидемия.

Резултатите от медицинските наблюдения показват, че хора, които прекарват по-продължително време на открито, страдат значително по-често от рак на кожата.

Съществуват и други фактори, които биха могли да предизвикат появата на рак на кожата самостоятелно или в комбинация.

Такива са някои химически съединения като арсен, катрани, инфрачервена радиация, йонизираща радиация, хронични възпаления и някои вируси.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.