Домакински съвети на баба


Миризмата на нафталин от гардероба - Отстранява се, като се посипе с горчица на прах и се държи затворен за 1 - 2 денонощия.

За блестящи прозорци - Поръсете сол във водата, с която ги миете.

Отоплението с дърва - Ако се хвърли шепа морска сол в слаб огън, пламъците в камината ще се разгорят по-силно.

Лепило върху кожата - За да се отстрани, достатъчно е да се намаже петното с хладно олио, след което да се разтърка.

Мравките - За да се предотврати появата им в жилището, е добре да се прекара черта с тебешир напреки на пътечката, по която преминават те.

Лимоновият сок - За да бъде изцеден докрай от плода, трябва да се остави да престои на стайна температура, след което да се отъркаля силно върху плота на масата и накрая да се изцеди.

Четките за коса - За да ги почистите, използвайте смес от сода за хляб и гореща вода, в която да ги накиснете, и после ги изплакнете с хладка вода.

Петната от пресни орехи по ръцете - Премахват се, като кожата се натърка с памук, потопен в оцет. След няколко минути ръцете се измиват.

Хладилник - миризмата се убива, благодарение на поставена в него купичка със сода бикарбонат.

Огледалото - Почиства се с влажен парцал, потопен в оцет. Така хем ще придобие блясък, хем мухите няма да кацат върху него.

Комарите и мухите - Ще изчезнат от кухнята, ако няколко капки оцет се капнат върху предварително нагрятата плоча на печката.

Кухненските шкафове - За да отстраните наслоената мръсотия по тях, може да използвате и препарата за блясък, който слагате в миялната машина, без да го разреждате, но работете само с гумени ръкавици.

Миризмата на цигари в колата - Ако остава силна въпреки проветряването, сложете на седалката или пода съд с прясно смляно кафе. След един ден неприятният мирис ще изчезне. Още oтстранява се, като една ябълка се нарязва на парчета и се оставя за една нощ.

Петната от алкохол по килима - За да се отстранят, трябва да се намокрят със смес от 50% спирт и 50% оцет. След това петната се търка, докато изчезне.

Кутията за хляб - Един път седмично трябва да се изтрива с кърпа, натопена в оцет (кърпата трябва да е добре изстискана). Така хлябът няма да плесеняса.

Приборите за хранене - Ще заблестят като нови, ако ги сложим да врят десетина минути във вода, в която са се варили картофи.

chistene domakinya

Молците - Те бягат от миризмата на изсушените лимонови кори. За целта плодът се бели с ножче за картофи, след което се оставя да изсъхне. Увива се в тензухена торбичка и се окачва в гардероба.

Ръбът на панталона - Ще издържи по-дълго, ако преди гладенето се натрие откъм опаковата му страна със сух сапун, след това се обърне и се изглади през памучна кърпа.

Шоколадовите петна - Отстраняват се със смес от глицерин и жълтък. Сместа се оставя да подейства за известно време, след което се пере с прах за пране.

Хлябът - Няма да хване плесен, ако в кутията за хляб се сложи малко сол.

Петната от кръв върху цветни тъкани - Платът се потапя в разтвор от готварска сол (3 супени лъжици сол на 1 л вода) й се държи в него, докато кръвта изчезне напълно. След това тъканите се изплакват няколко пъти с хладка вода.

Пресни петна от ябълки, малини, череши - Изпират се веднага с топло мляко и прах за пране.

Ножът на петна - Ще стане отново чист и бляскав, ако се натрие със суров картоф.

Съдовете за тесто - Измиват се отначало с хладка, а след това с гореща вода.

Неприятният дъх на чесън - Премахва се, ако се изпие чаша прясно мляко или се сдъвчат няколко зърна печено кафе. Същият ефект се постига, ако се хапне парче шоколад или се сдъвчат листенца магданоз.

Кухнята - Ще ухае добре, ако във фурната се запекат няколко изсушени плода от хвойна.

Дървената дъска - Тя лесно поема миризмата на лука. За да не мирише, се намазва с паста за зъби. Оставя се да подейства известно време.

Дъските - За да не скърцат, в процепите на дървото се сипва загрято ленено масло.

Омекотителят за пране - Може да бъде заменен с 15 грама сода бикарбонат на всяка пералня. При спешност може да се замести с няколко капки балсам за коса, които се добавят към прането.

Почистване на гребени и четки - Потопете ги в хладка вода, в която сте сложили по 3 супени лъжици белина и сода бикарбонат.