Прегръдката - ефективен и приятен начин, с който да преборите стреса


Прегръдката на любимия човек е най-сигурното и уютно място на целия свят. Психолозите твърдят, че ако една двойка спи гушната, това показва, че връзката между тях е топла и изпълнена с доверие. Е, оказва се, че тази поза оказва положителен ефект и върху вашето здраве.

Прегръдката лекува


Изследователи от Университета на Питсбърг откриха, че спането в прегръдките на любимия човек понижава нивата на кортизол (хормонът на стреса) в кръвта ви.

Това най-вероятно се дължи на чувството за абсолютна безопасност.

Високите нива на кортизол не са препоръчителни – те могат да доведат до сърдечносъдови заболявания, депресия и дори отслабване на имунната система.

Учените също така отбелязват, че подобен начин на спане увеличава производството на окситоцин в тялото – т.нар. хормон на любовта. Именно той е отговорен за емоционалните привързвания. Нещо повече – този хормон стимулира имунната система и подобрява храносмилането.

Прегръдката е полезна за здравето


Прегръдката може да лекува не само душевните раните, но и да допринесе за физическото здраве.

Прегръдката като социално взаимодействие води до увеличаване производството на окситоцин, който е отговорен за намаляване на тревожността и увеличаване чувството на удовлетворение, спокойствие и сигурност.

Много изследвания са показали пряка връзка между окситоцина и любовните взаимоотношения.

Установено е, че окситоцинът има положителен ефект върху заздравяването на физически травми, тъй като има свойството да намалява възпалението.

Този факт директно доказва, че положителните емоции, изпитани от нас, имат наистина благоприятен ефект върху здравето ни и това не е самовнушение.

Източник: Bright Side