Свети Фанурий

Свети Фанурий
Православната църква почита паметта и на Свети Фанурий на 27 август.

Този велик светец донесъл голяма полза на християните, когато търсели от него помощ. Нужзаещите се правят погача и отправят молитви към светеца за това, от което се нуждаят. Който пристъпва с голяма вяра, скоро получава нужното.

Пита се прави 9 пъти и се раздава само на сиромаси. А след като се получи помощта, се прави за светеца голяма пита лично, със собствените си ръце и трябва да се раздаде пак на бедните за благодарност към светеца. Паметта на свети великомъченик Фанурий се празнува на 27 август, но питите могат да се приготвят всеки ден, освен в неделя. Обръщаме се с молитва към него: "Свети Фанурий, не ме презирай, а ми помогни при моята молба. Амин."

Известна икона на Свети Фанурий се намира в Обрадовски манастир "Свети Мина" край София. Свети Фанурий е помогнал на много млади хора да срещнат най-подходящия партньор в живота.

Вярва се, че Свети Фанурий помага на хората, най-вече, да намерят подходящия партньор за брак. В Обрадовския манастир около иконата на светеца има оставени безчет дарове от хора, открили любовта с помощта на Св. Фанурий. Вярва се и, че светецът разделя неподходящите партньори, а после помага да се срещнат подходящите. Има случаи, в които след посещение на Обрадовския манастир без явна причина двойки, които са съжителствали години се разделят.

Свети Фанурий

В Гърция светецът е на голяма почит. На 27 август във всички гръцки църкви домакините носят обредни пити - т. нар. "фануропита", посветена на светеца св. Фанурий. Почти няма семейство, което да не приготвя ароматния сладък хляб, посветен на този почти неизвестен за нас светец. Гърците вярват, че този светец помага за намирането на всичко необходимо за човешкия живот - от изгубени вещи до намирането на добра снаха или зет. Вярата им е свързана и с етимологията на името на светеца, което означава "откриващ", "правещ явно" (φανερώνω (фанероно), в превод, разкривам). Народната памет свързва с името му извършването на много чудеса.

Фануропита

Фануропита е постен сладкиш, който се прави винаги в чест на Св. Фанурий, носи се в църква и се подава на вярващите за здраве.. Приготвя се винаги с 7,9 или 11 съставки, тъй като тези числа се свързват с гадателството. Ако искаме да получим отговор на на някой наш въпрос, в момента докато я приготвяме, я наричаме да намерим отговор на въпроса ни, като казваме накрая:"Господ да прости майката на св.Фанурий."

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.