Как да променим мисленето за себе си

Как да променим мисленето за себе си

8 практически начина да промените мисленето за себе си


Как говорим за себе си има значение. Многобройни проучвания показват, че самооценката, която си даваме, се превръща в реалността, в която живеем. Думите, които използваме за себе си, описвайки се както на глас, така и на ум, започват да определят реално поведението и постиженията ни, пише в своя статия писателят Джошуа Бекер.

Когато ние се описваме като мързеливи, недисциплинирани, склонни към отлагане, постепенно започваме да налагаме тези модели в нашето ежедневие. От друга страна, когато променим думите, които използваме, за да се опишем и се фокусираме върху положителните си качества, ние започваме да показваме по-често положително поведение.

В спорта ние виждаме отражение на този модел постоянно. Спортистите са насърчавани да визуализират своя удар, своето попадение, спечелването на играта. Можем да ги видим механично да си напомнят: "дръж главата си ниско", "лакътя сгънат", "следвай посоката"... Това положително самостоятелно говорене се превръща в нещо повече от самостоятелно описанието на начина, по който да се държим. Превръща се в начина по който искаме да живеем..

Често пъти, казвайки си, че можем да осъществим задачата или осъзнаването на желанието за промяна, е първата стъпка към постигането на тази цел.

Как обаче да променим начина, по който говорим за себе си? Много от негативните мисли, които оформят нашето мислене, са били с нас в продължение на десетилетия, вкоренени още от най-ранна възраст толкова фино, че едва ги разпознаваме.

Осъзнаването, че тези негативни мисли са вредни, не е достатъчно. Ние трябва да умишлено да ги заменим с положителен вътрешен диалог.

Ето осем практически стратегии, които можем да използваме, за да променим мисленето за самите себе ти:

1. Започнете още от сутринта. Превърнете в практика в началото на всеки ден да казвате положителни, насърчителни думи за живота си. Намерете време и място за този навик в сутрешната си рутина.

2. Напомнете на себе си, в кого искате да се превърнете. Твърде често забелязваме нашите слабости и нещата, които искаме да променим в себе си. Този начин на мислене започва да ни охарактеризира и да ни обагря в отрицателни краски. Но вместо да се фокусираме върху качествата, като наши липси, трябва да започнем да ги заявяваме като такива, които ще придобием. Това може да се постигне с проста промяна на думите. Вместо да мислите: "Аз не съм толкова __________" започнете да казвате: "Аз съм все по-__________".

3. Безмилостно заменете отрицателните мисли с положителни думи.  Няма два физически обекта, които да могат да заемат едно и също място по едно и също време. Започнете да прилагате същия този принцип в мислите си. Когато осъзнаете, че мислите отрицателно за себе си, разменете тези мисли за по-положително самостоятелно описание сякаш веднага сменяте мръсната риза с чиста.

4. Спомнете си постиженията в живота си.  Когато попаднете в негативен цикъл, медитирайте върху постиженията в живота си - и големите постижения и малките. Определете положителните качества, които са необходими, за да се случат тези постижения. И започнете да се фокусирате повече върху тези положителни черти, отколкото каквито и да било негативни описания.

5. Извикайте поведението, което искате да видите. Има моменти, когато говоренето на себе си може да бъде повече от мотивационно, то също може да бъде инструктиращо. Подобно на начина по който един спортист говори на себе си: "дръж главата си ниско, следвай целта", умишлено си кажете: "седни и започни да действаш".

6. Задайте си въпрос, дали бихте се отнасяли към приятел по същия начин. Старата поговорка гласи: "Ако не можеш да кажеш нещо хубаво, не казвай нищо". Ние прилагаме този принцип в отношенията ни с околните. Опитайте се да го приложите и към вас самите. Уловете мислите си и се запитайте: "Бих ли да говорил по този начин с моя приятел?" Ако отговорът е не, сменете пренебрежително отношение към себе си с нещо по-вдъхновяващо.

7. Променете "Аз" на "Вие". Понякога, когато говорим на себе си, начина, по който го правим, оказва значение. Изследователи са установили, че хора, които говорят за себе си като на друг човек или се обръщат към себе си по име, се представят по-добре в моменти на напрежение, отколкото хората, използващи местоимението "аз".

8. Когато ви се случат неуспехи, изведете уроците, които сте научили.  Трудните времена са част от живота. Когато се случват неуспехи, преформулиране ги като уроци, от които да се поучите. Вместо да казвате "Не съм добър в..." кажете: "Аз се уча с постоянство и дисциплина и работя още по-усърдно от преди". Това променя разговора ни от самоунищожение към самоусъвършенстване.

Нашите думи имат значение. Описанието, което прилагаме за себе си, често става финала, към който се движим. Нека се уверим, че финалът е точното място, където искаме да бъдем.

На бг: manager.bg, photo: pixabay.com

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.