Отново е Коледа, отново всички се приготвяме за празник, изпълнен с много любов, домашен уют и топлина. И музиката, песните създават коледно настроение. Кои са българските песни, които го създават?

Маргарита Хранова в песента „Коледна нощ“ ни потапя в прекрасно коледно настроение „…звездите ръсят злато по земята, нали тогава Бога е роден…., роди се Бог за нас, за да живеем в хармония, любов и красота…”


Коледа е най-очаквана от малчуганите, които с нетърпение очакват да получат подаръците си от Дядо Коледа. Ваня Костова в компанията на децата от ДВГ „Пим Пам”, допълват празника с песента „Алилуя”. „Тази нощ небето се отвори и запяха ангели добри…че велико чудо Боже стори и с дивна радост ни дари…”


В българския фолклор коледната традиция е широко застъпена в песните от всички области. Една от най-известните е „Замъчи се Божа майка” – „…да е сита годината, да са здрави дечицата, колкото звезди по небето, толкова здраве в тази къща, колкото пясък в морето, толкова берекет в тази къща, колкото здравец в гората, толкова здраве в тази къща…“Коладе,ладе

И Белослава с Коледно сърце. Какво е Коледа, ако човек няма сърце, изпълнено с много, много обич.
За мен помисли,
когато в нощта Коледа търси твоята врата.
Пред нея тупти моето сърце,
с твоето ще станат двеДа чуем и може би най-коледната песен "Тиха нощ, свята нощ!"

Тиха нощ, свята нощ!
Спи честит в сламен кош
младенец златокъдрав и свят,
а над него родители бдят.
Спи в небесен покой!
Спи в небесен покой!

Тиха нощ, свята нощ!
Млад овчар чу среднощ:
„Алилуя! Човече стани!“
Песен ангелска нежно звъни:
„Божий син се роди!
Божий син се роди!“

Тиха нощ, свята нощ!
Спи Христос в сламен кош.
Спи, а светла усмивка в нощта
Ръси мир и любов над света…
О, Спасителю наш!
О, Спасителю наш!