Закони за живота от Наталия Грейс

Закони за живота от Наталия Грейс
Наталия Грейс е психолог и автор на книгата The Laws of Grace, в която тя се стреми да събере всички свои наблюдения за живота. Това са някои от изводите, до които e стигнала.

Правилото на съществените подробности Начинът, по който някой се отнася към подробностите от всекидневието, показва какъв е в действителност. Например, може да сте много щедри веднъж в годината, но да дребнавостта ви да се проявява всеки ден в малките битови детайли. Ето защо дреболиите са далеч по-значителни.

Законът за неизбежната загуба Човек прави грешки. Няма как. Ето защо загубите са неизбежни. Загубите са неизбежни, дами и господа! Знаейки това, не трябва да си позволяваме да скърбим твърде много. Можем да повлияем на много неща, но не на всички. Има общи закони на Вселената. Не можем да бъдем перфектни, и действията ни не могат да бъдат перфектни. Приемете неизбежността на загубите със смирение. Това може би е единственото, което може да направите.

По-добре недостатъчно, отколкото прекомерно Това засяга абсолютно всичко. Например, ако говорите, опитайте се да приключите, преди хората да са започнали да се отегчават. „Тайната на скучното е в опитите да кажеш всичко“, е казал Гьоте. Ако сте на среща, кажете довиждане миг преди партньора си. Ако сте на гости, тръгнете си, преди домакините да умират за усамотение. Помнете – по-добре недостатъчно, отколкото прекомерно.

Законът за впряга Два коня, впрегнати заедно, могат да носят 15 тона, но сам всеки може да носи само три. Не се опитвайте да се борите сами. Работете с някой друг и ще бъдете по-ефективни от това да носите бремето на живота сами.

Законът на точното време Определянето на срок за всяка работа увеличава вероятността тя да се свърши. Едно е да кажеш - „Ще се чуем по-късно“, друго - „Ще ви се обадя утре в десет сутринта“. Във втория случай е много по-вероятно да се обадите.

Законът за презареждането Мозъкът трябва да се презарежда. Ако сте се прибрали капнали от умора, но имате само 14 от 28 изпълнени задачи в списъка си, не се обвинявайте, че не сте ефективни, когато просто седнете с и се отпуснете с празен поглед. Мозъкът ви не може да изпълнява всички команди непрекъснато. Той трябва да се погрижи за себе си. Трябва да сортира информацията, с която сте го напълнили през деня. За да направи това, той трябва да се изолира за известно време от всякаква външна информация. Така презарежда. Дори почвата се изтощава, когато се засява година след година. Да живее презареждането.

Законът за илюзията за идеалните условия Нещата в живота ви никога няма да са перфектни, и никога няма да дойде идеалното време да направите нещо. Същевременно е глупаво да се отрича, че има благоприятни условия, макар че рядко се случва някой да е толкова мъдър, че да се възползва от тях. Това е отчасти защото възможностите са скрити под прикритието на проблеми, които трябва да бъдат решени.

Законът за компенсацията Никога не можете да имате всичко наведнъж. Представяте ли си някой да изглежда перфектно всеки ден, да ви прави съвършената вечеря, да има страст в леглото, да се грижи перфектно за децата, да бъде съвършен певец или музикант, винаги в перфектно здраве, винаги в най-добро настроение, винаги с усмивка на лице, успешен в работата и перфектен приятел – всичко това наведнъж?

Нищо не се случва наведнъж – затова Наполеон се е страхувал от котки, Чайковски е плакал по десет пъти на ден, Шилер – съвсем сериозно! - е слагал развалени ябълки в чекмеджето си, за да вика своята Муза, а Бах е замерял органиста с перуката си, ако изсвирел някой тон погрешно.

Ако човек е постигнал успех в нещо, той обикновено се проваля в нещо друго. Не липсата на недостатъци и пропуски е важна, а наличието на постижения и добродетели.natalia-graces-12-laws-of-life

Законът на влиянието Хората около вас имат голямо влияние върху това какви ще станете. В медицината има такова понятие – норма на реакция. Може на някой да му е заложено да стане по-слаб, а друг – по-пълен и набит. Но дори в рамките на това да бъдете симпатично закръглени или отпуснати и дебели. Това е свързано с нормата на реакция. Колкото и да не ни се иска да признаем, превръщаме сме в хората, с които сме, докато влием на околните много по-малко.

Законът за противоречивите реакции спрямо таланта Талантливите хора винаги предизвикват противоречиви реакции: възхищение или омраза. Те не могат да се приемат с безразличие. Не могат да бъдат пренебрегнати. Не могат просто да бъдат забравени. Помним ги, мислим за тях, обичаме ги, мразим ги, дори им завиждаме. Ето защо, ако сте талантливи, не мечтайте за тотално възхищение и признание. Ще имате врагове само защото имате талант.

Законът за общите спомени Повечето хора имат общи спомени за различни събития. А предаността, както и спокойната, трайна любов е най-вече основана на общите спомени. Така се създава свързаност между хората. Ако искате да бъдете добри в очите на някого, създавайте общи спомени с него.

Хората, които „не са ваш тип“ Ако не са „ваш тип хора“, рано или късно ще ви напуснат.

Може да ви е интересно да прочетете и Закон на генетичната нищета от Наталия Грейс


natalia-graceизточник: Natalia Grace’s 12 laws of life, Психологические законы Грэйс - това е линк към книги на автора на руски http://www.ozon.ru/context/detail/id/18816243/

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.