13 януари

13 януари

Човек трябва да яде, за да живее, а не да живее, за да яде. Молиер




  • През 1610 г. Галилео Галилей открива спътника на Юпитер Калисто.

  • През 1854 г. във Филаделфия (САЩ) е патентован акордеонът.

  • През 1893 г. в Лондон е учредена Лейбъристката партия на Великобритания.

  • През 1898 г. френският писател Емил Зола публикува отвореното си писмо „Аз обвинявам“ — протест срещу скалъпеното дело „Драйфус“.

  • През 1915 г. е прожектиран първият български игрален филм „Българан е галант“ на Васил Гендов.

  • През 1964 г. първият запис на песента на Бийтълс „Искам да държа ръката ти“ става най-бързо продаващия се сингъл.


Интересно на този ден

Професионален празник на кинодейците в България. На тази дата през 1915 г., на която се провежда първата прожекция на "Българан е галант"  Режисьор на кратката няма комедия е българският режисьор Васил Гендов, който играе и ролята на Българан. През 2015 г. бе отбелязано 100 години българско кино.

В Индия празник на огъня - Лори (Lori или Lohri) отблязва се всяка година на 13 януари в Северна Индия. По време на празника се палят огньове като символ на бог Агни (Agni — огън). Около огъня се извършва парикрама (parikrama) — обикаляне на огъня по посока на часовниковата стрелка и се повтаря фразата „да бъде благополучие и да бъде забравена нуждата“

В Швеция и Скандинавските държави - Ден на Свети Кнут (Tjugondag Knut) – денят е двадесет дни след Коледа и това и означава името му. Това е ден на веселие и шеги.

Родени на този ден

1851 г. - Тодор Каблешков - виден български революционер, участник в Априлското въстание. (Роден в може би най-красивата къща в Копривщица)

1863 г. - Алеко Константинов - познат под псевдонима Щастливеца, е български писател, адвокат, общественик и основател на организираното туристическо движение в България.

aleko-skl
1878 г. - Пейо Яворов - български поет
1880 г. - Александър Морфов - български композитор, поет, публицист и офицер. Един от пионерите на българската хорова музика и баща на българската войнишка хорова песен.
1925 г. - Георги Калоянчев - български актьор
1977 г. - Орландо Блум - британски актьор, носител на „Европейска филмова награда“ и номиниран за награда „Сатурн. Роли – Леголас във „Властелинът на пръстените“, „Карибски пирати“, „Хобит“…
Мария Кирова – Мария - поп-фолк певица

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.