В памет на Георги Калоянчев


На 13 януари 2015 г., големият български актьор Георги Калоянчев щеше да навърши 90 години. Той почина на 18 декември 2012 г.
Калоянчев е един от знаменитите основатели на Сатирата. Ще се помни с това, че вгради блестящата си творческа кариера в своя любим театър в София, на който посвети повече от 50 години от живота си. В Сатирата изиграва над 60 роли, всяка от които е урок по актьорско майсторство, вдъхновение и заразителност. Превърна се в емблема на театъра.
Актьори като него издигнаха нивото на българския театър и заслужиха признание в много страни, в които играха, и в които са прожектирани паметните филми с тяхно участие.
Георги Калоянчев можеше да те разсмее, да те разплаче, да те замисли, да те отврати, да те издигне, да те накара да поискаш мигът да спре... Често - всичко това едновременно...
Такъв огромен талант заслужава да не бъде забравен.
Поклон пред паметта му!
На 13.01.2015 г. в читалище "Славянска беседа" се играе спектакълът "Господин Балкански". Постановката е в памет на Георги Калоянчев.
В главната роля е по-големият му син Ивайло Калоянчев.
Георги Данаилов е написал пиесата по произведението на Алеко Константинов "Бай Ганьо" по повод 60-ия рожден ден на Георги Калоянчев. Една от най-добрите роли на Г. Калоянчеве Бай Ганьо. Интересно съвпадение, но Алеко и Калоянчев  са родени на една и съща дата 13 януари.