Джейн Фонда

Джейн Фонда

Джейн Фонда (Jane Fonda)


е американска актриса. Родена е на 21 декември 1937 г. Тя е дъщеря на Хенри Фонда, сестра на Питър Фонда и леля на Бриджит Фонда. Двукратна носителка на наградата Оскар -  първия Оскар за филма Клут (1971), в който играе проститутка и партнира на Доналд Съдърланд. Втори Оскар получава през1978 г. за филма "Пристигане у дома", разказващ за трудностите, които ветеран от войната във Виетнам среща при завръщане у дома. Трикратна носителка на наградата Златен глобус, създала незабравими образи на големия екран, политическа активистка, феминистка. Основателка на течения във фитнеса и аеробиката. Открито се обявява против войната във Виетнам и по-късно в Ирак. Решава да прекрати актьорската си кариера през 1991, но след третия си развод се завръща в киното през 2005 г.

Fonda at the 2013 Cannes Film Festival Fonda at the 2013 Cannes Film Festival

"Отне ми много време, за да разбера, че не сме създадени, за да бъдем перфектни, а за да бъдем цели!"

"През целия си живот съм вярвала, че ако не бях перфектна, нямаше да бъда обичана."

"Ако постоянно сдържате емоциите си, за да изглеждате по-добри и по-красиви, тялото ви става напрегнато, дишането - неправилно, а душата - пуста."

"Никога не е твърде късно - никога не е твърде късно да започнеш отначало, никога не е твърде късно, за да бъдеш щастлив."

"Майка, която е обсебена от това да бъде слаба, да спазва диети и да тренира, няма да бъде много добра майка."

"В клубовете на 60-те години имаше само сауна и вибромасажи. Да се изпотиш и да имаш мускули, беше направо неприлично."

"Заради железните мускули и илюзията за съвършенство е възможно да се занимаваш с фитнес. Мъдрият човек се упражнява, за да напълни тялото си с енергия, за да се сприятели с всяка своя клетка."

"Анорексията, булимията и алкохолът бяха знаците за това, че съм се заблудила по пътя към съвършенството и че е време да се измъкна от капаните на самоконтрола."

"Младите хора ме познават като "жената с трикото от касетите с аеробика на мама". На мен самата ми е трудно да се възприема в тези рамки."

"Една част от мъдростта е да осъзнаеш какво не ти е нужно вече и да го пуснеш да си ходи."

"Да приемеш напълно кой си и да се чувстваш добре в собствената си кожа… Отнема доста време, докато го постигнеш. На мен ми отне над 60 години."

"Всичко друго изчезна, когато се появи той. Бях готова цял живот да ям само трошичките от хляба му и коричките от камембера му."

"Не е лесно да изучаваш вагината си. Трябва търпение. Аз например дълго време мислех, че клиторът е пенис, който чака да бъде освободен."

"За жени на моята възраст е трудно в Холивуд, но аз не се предавам."

"Ако в професията, която сте си избрали, има някакви неочаквани препятствия, утешавайте се с мисълта, че няма занятие без такива."

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.