Сляпата Вайша

Сляпата Вайша

Българската национална телевизия (БНТ) ще излъчи

„Сляпата Вайша“ на 26 февруари


– в деня, когато световният кино елит ще се събере в Лос Анджелис за 89-ата церемония по връчване на филмовите награди „Оскар“. Филмът ще бъде излъчен в праймтайма на БНТ1 – от 20:45 часа, веднага след централната емисия „По света и у нас“.
Екранизираният разказ, в който са въвлечени трима талантливи български творци - визуалният артист Тео Ушев, писателят Георги Господинов и музикантът Никола Груев, е сред 5-те номинирани за награда „Оскар“ през 2017 г. кратки анимации от Американската филмова академия.

„БНТ дължи на българската зрителска аудитория представянето на номинирания за „Оскар“ анимационен филм „Сляпата Вайша“. В комуникацията с Националния филмов борд на Канада установихме какъв авторитет е натрупал Тео Ушев с работата си, което превърна преговорите по-скоро в процес на споделяне на взаимните очаквания за успех на филма в трудната битка за „Оскар“, отколкото в сделка за комерсиален продукт. Канадците ни накараха да чувстваме, че сме в един отбор – този на Тео Ушев. Благодаря на него и Георги Господинов за доверието обществената телевизия да излъчи „Сляпата Вайша“ – заяви програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.
Преводът на „Сляпата Вайша“ и адаптацията му на български език БНТ ще консултира с автора на едноименния разказ, който е в основата на филма - Георги Господинов.Анимационният филм „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев е номиниран за „Оскар“ в категорията „Късометражна анимация“. В основата на филма е едноименният разказ на Георги Господинов от книгата му „И други истории“. „Сляпата Вайша“ вече има няколко награди.

Анимацията "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев е номинирана за "Оскар"

Филмът разказва за момиче, което нe може да живее в настоящето, защото с едното си око гледа в миналото, а с другото - в бъдещето.

Теодор Ушев от дълги години преподава и работи в Националния филмов борд на Канада. "Сляпата Вайша" е френско-канадска продукция. През 2014 г. филмът му "Глория Виктория" бе сред отново бе сред десетте в късия списък за наградата, но не получи номинация. Другото най-доброто представяне на български режисьор на оскарите досега бе попадането на "Светът е огромен и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев в късата листа за чуждоезичен филм.
Церемонията по връчването на Оскарите ще бъде на 26 февруари в Холивуд.
Сред най-сериозните претенденти за останалите категории са: La La Land, Първи контакт, Манчестър край морето и Лунна светлина.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.